Trump odvolal ministra zahraničí Tillersona. Na jeho místo má nastoupit šéf CIA

Michael Pompeo

Michael Pompeo Zdroj: EPA/ČTK/Reu

Americký prezident Donald Trump dnes v čele ministerstva zahraničí USA nahradil Rexe Tillersona dosavadním šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikem Pompeem. Hlavní americkou výzvědnou službu povede jako první žena v historii Gina Haspelová, dosavadní Pompeova zástupkyně, uvedl Trump na twitteru. Prezident důvod výměny šéfa diplomacie neuvedl, zdroj z ministerstva zahraničí agentuře AP řekl, že důvod Trump nesdělil ani Tillersonovi.

Tillerson se dnes vrátil z cesty po afrických zemích, kterou o den zkrátil. Do Washingtonu přiletěl jen několik hodin před Trumpovým oznámením. Podle agentury Reuters, která se odvolává na zdroj z Bílého domu, požádal Trump Tillersona už v pátek, aby odstoupil. Trump ale nechtěl informaci oznamovat během cesty ministra zahraničí v Africe, uvedl Reuters.

"Mike Pompeo, ředitel CIA, se stane naším ministrem zahraničí. Odvede fantastickou práci! Díky Rexi Tillersonovi za jeho služby! Gina Haspelová se stane novou ředitelkou CIA a první ženou vybranou (pro tuto funkci). Gratulace všem!" napsal Trump.

Pompeo je podle Trumpa "na této kritické křižovatce" pro funkci v čele americké diplomacie tím pravým mužem. Podle činitelů Bílého domu chtěl prezident vytvořit nový tým před jednáním se Severní Koreou a řadou obchodních rozhovorů, které se očekávají.

O Tillersonově odchodu se spekulovalo od loňského října, kdy se objevily první informace o neshodách mezi prezidentem a ministrem zahraničí, který loni přišel do vlády z pozice šéfa ropné společnosti Exxon Mobil. Trump se s Tillersonem několikrát dostal do veřejného sporu, naposledy v pondělí se lišily jejich komentáře k politice Ruska.

Vysoký úředník z ministerstva zahraničí dnes agentuře AP řekl, že Trump své rozhodnutí Tillersonovi nevysvětlil. Tillerson prý nechtěl z úřadu odejít, protože se domnívá, že zatím udělal dobrou práci, zejména co se týče národní bezpečnosti.