Trump potvrdil zprávy o zabití vůdce Islámského státu Bagdádího

abú Bakr Bagdádí

abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Donald Trump potvrdil zprávy médií, že v Sýrii byl zabit vůdce teroristické organizace Islámský stát. Na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě americký prezident řekl, že abú Bakr Bagdádí byl zlikvidován minulou noc při akci vedené americkými silami. Identitu Bagdádího podle Trumpa potvrdily následné testy. Islámský stát dosud na zprávy o smrti svého předáka nereagoval.

Šéf Bílého domu uvedl, že během dvouhodinové akce nikdo z amerických vojáků nebyl zraněn, i když se dostali do přestřelky. Poranění utrpěl jen armádní pes v zaminovaném tunelu. Vojáci prý o vteřiny unikli explozi.

Zabití obávaného vůdce Islámského státu bylo v minulosti oznámeno už mnohokrát, nikdy se ale zatím nepotvrdilo. Zpravodajská televize CNN v této souvislosti před Trumpovým vystoupením poznamenala, že s definitivním potvrzením čerstvé zprávy o likvidaci Bagdádího se čeká na testy DNA a biometrická měření.

Trump nicméně na tiskové konferenci řekl, že Bagdádí byl pozitivně identifikován už 15 minut po své smrti. Byl odstraněn brutální vrah a svět je nyní bezpečnější, prohlásil prezident.

Mimo jiné rovněž potvrdil předchozí informace z různých zdrojů o tom, že Bagdádí spáchal sebevraždu odpálením nálože, kterou měl ve vestě na svém těle. Zabil přitom i tři ze svých dětí. Podle Trumpových slov zemřel "jako pes" a "jako zbabělec". Jedenáct dalších dětí přečkalo americkou akci bez úhony.

Šéf Bílého domu v souvislosti s operací poděkoval za pomoc Rusku, Sýrii, Turecku a Iráku a rovněž Kurdům, kteří přispěli cennými informacemi. Podle prezidenta Rusové neznali povahu mise, nicméně "zachovali se k nám skvěle" a otevřeli k zásahu svůj vzdušný prostor.

Trump potvrdil také informace médií o tom, že do akce bylo nasazeno osm amerických vrtulníků. Uvedl rovněž, že zabito bylo mnoho Bagdádího bojovníků a někteří byli zajati. O přípravách operace Trump podle svých slov věděl tři dny předem.