Trump prezidentem? V průzkumu dotahuje Clintonovou. Lépe by si vedl Sanders

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Donald Trump dotahuje v celostátní popularitě svou soupeřku Hillary Clintonovou, když se během posledního týdne rozdíl mezi nimi snížil ze čtyř na dvě procenta. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění televize NBC News, jehož výsledky dnes zveřejnil server Politico. Pravděpodobného republikánského kandidáta by volilo 45 procent dotázaných a demokratku Clintonovou 47 procent.

Větší rozdíl je podle průzkumu mezi Trumpem a vermontským senátorem Berniem Sandersem, který ovšem už šanci na nominaci za Demokratickou stranu prakticky nemá. Kdyby se Sanders v kampani k listopadovým volbám s Trumpem utkal, vyslovilo by se pro něj 52 procent voličů, zatímco pro newyorského magnáta 40 procent.

Výsledky průzkumu byly zveřejněny týden před primárkami v pěti amerických státech, které v obou stranách proces nominace prakticky uzavřou. Nejostřeji sledované bude hlasování v Kalifornii, která jako nejlidnatější americký stát vysílá na závěrečné konference demokratů a republikánů největší počet delegátů.

Přečtěte si: Trump chce odstoupit od dohody o klimatu a postavit nový ropovod

Proces nominace je sice v podstatě rozhodnut, s napětím se nicméně bude sledovat výsledek Clintonové. „Ztráta v Kalifornii by její boj za nominaci ukončila chmurně a posílila by obavy, že bude slabou kandidátkou. I kdyby vyhrála, náskok před Sandersem může být menší, než se očekává,“ napsal dnes americký server The Hill.

Clintonová zatím v Kalifornii podle průzkumů vede nad Sandersem o 13 procent. Pro bývalou první dámu by se vyslovilo 41 procent demokratických voličů, pro vermontského senátora 38 procent. Pokud by se Clintonová, jak se očekává, nominovala do souboje o Bílý dům, v Kalifornii by jí v listopadových volbách dalo hlas 45 procent voličů, Trumpovi 33 procent.