Trump propustil šéfa FBI Jamese Comeyho, úřad šetřil ruský vliv na prezidentův tým

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
6
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump propustil s okamžitou platností šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho. V úterý místního času to oznámil Bílý dům, podle kterého prezident jednal na návrh ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. FBI se pod Comeyho vedením věnovala mimo jiné vyšetřování údajných údajných zásahů Ruska do loňských prezidentských voleb.

"FBI je jednou z nejrespektovanějších institucí naší země," uvedl Trump v prohlášení. Úřad ovšem podle něj nyní potřebuje nové vedení, aby znovu získal ztracenou důvěru veřejnosti. Hledání Comeyho nástupce začne podle Bílého domu okamžitě.

Oficiální zdůvodnění ministerstva spravedlnosti říká, že Comey nezvládl vyšetřování aféry kolem elektronické pošty bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Její postup při rozesílání služební pošty ze soukromého serveru vyvolal vyšetřování FBI, které ale skončilo pouhou důraznou výtkou, nikoli stíháním.

Velká část amerických médií však nepochybuje o tom, že vyhazov Comeyho spíše souvisí s pátráním FBI po ruském vlivu na americké prezidentské volby. Trump na toto vyšetřování tvrdě útočil a v minulých dnech ho označil za "šarádu" za peníze daňových poplatníků.

Zbavit Comeyho funkce ředitele FBI se Trump podle světových tiskových agentur rozhodl na základě doporučení ministra spravedlnosti Sessionse a jeho zástupce Roda Rosensteina. "S ministerstvem spravedlnosti se plně shoduji v tom, že nejste schopen FBI efektivně řídit," napsal Trump v dopise adresovaném Comeymu.

Podle parlamentních zdrojů citovaných agenturou AP nelze očekávat, že Comeyho nástupce bude jmenován brzy. Zatím FBI povede Comeyho zástupce Andrew McCabe.

Nový šéf vyšetřovací služby může pátrání po vlivu Ruska na prezidentské volby úplně zastavit, nebo zbrzdit. Může podle AP rovněž ukončit spolupráci se třemi výbory Kongresu, které skandál vyšetřují a které jsou na informacích od FBI závislé.

Skupina demokratických poslanců v této souvislosti zaslala FBI a ministerstvu spravedlnosti dopis, v němž žádají, aby veškeré důkazy a informace spojené s dosavadním šetřením zůstaly zachovány. Řada politiků Demokratické strany už vyzvala, aby se vyšetřování údajných ruských zásahů do hlasování ujal nezávislý vyšetřovatel.

Šéf demokratické menšiny v americkém Senátu Chuck Schumer telefonicky Trumpovi řekl, že dělá "velkou chybu". Také on vyzval ke jmenování "nebojácného, nezávislého zvláštního prokurátora", který by se po propuštění šéfa FBI zabýval údajnými ruskými zásahy do amerických voleb. Vytvoření zvláštní komise požadoval také republikánský senátor John McCain. Nečekané odstranění Comeyho z čela FBI podle něj "jen potvrzuje potřebu takové komise".

Šestapadesátiletého Comeyho do funkce ředitele FBI nominoval v roce 2013 tehdejší americký prezident Barack Obama. Jeho funkční období mělo být desetileté a Trump v lednu po svém nástupu do funkce prezidenta Comeyho požádal, aby v čele úřadu zůstal.

Comey výrazně zasáhl do boje před loňskými prezidentskými volbami v USA, když se rozhodl v říjnu informovat dopisem Kongres o obnově vyšetřování Clintonové v kauze používání soukromého e-mailového serveru během výkonu funkce ministryně zahraničí. Dva dny před listopadovými volbami Comey oznámil, že FBI nenašla dostatek důkazů, aby Clintonovou obvinila. Bývalá první dáma před týdnem Comeyho vystoupení označila za jeden z důvodů své porážky v klání s Trumpem. Sám Comey své rozhodnutí ale obhajoval.

Z doporučení Rosensteina, zástupce ministra Sessionse, vyplývá mimo jiné to, že odvolání Comeyho souvisí s loňským červencovým oznámením FBI, že si Hillary Clintonová sice počínala při užívání soukromého e-mailového účtu krajně nedbale, proti zákonům se ale neprohřešila.