Trump se po Boeingu opřel i do firmy Lockheed, kritizuje kontrakt na stíhačky

Lockheed Martin F-35

Lockheed Martin F-35

Letouny výrobce Lockheed Martin
Lockheed Martin
Lockheed C-130 Hercules alžírské armády
Současný Air Force One
5
Fotogalerie

Budoucí americký prezident Donald Trump se dnes postavil proti vládnímu kontraktu se zbrojní firmou Lockheed Martin na dodávku víceúčelového stíhacího letounu F-35, která je prý předražená. Ve vzkazu na twitteru slíbil, že po lednové inauguraci "ušetří na nákupech zbraní miliardy".

"Program F-35 se vymkl kontrole. Po 20. lednu mohou být a budou ušetřeny miliardy dolarů na nákupech zbraní a jiné produkce," napsal Trump.

Americká vláda má za modernizované letouny firmě Lockheed zaplatit 7,18 miliardy dolarů (183 miliardy korun), část této sumy už byla splacena. Stroj má být určen hlavně pro americkou armádu, malé množství těchto letadel má slíbené jen hrstka amerických spojenců včetně Izraele.

Firma Lockheed dnes v reakci na Trumpovu kritiku oznámila, že investovala velké částky, aby se cena letadel F-35 snížila. "Od samého začátku jsme investovali stovky milionů dolarů, aby se cena snížila zhruba o 70 procent ve srovnání s úvodní nabídkou. V letech 2019-20 to bude dokonce 85 procent," prohlásil šéf projektu F-35 Jeff Babione.

Podle dřívějších Trumpových vzkazů na twitteru se vymkly kontrole i náklady na výrobu nových prezidentských letounů Boeing 747. "Zrušte tu zakázku!" napsal zvolený prezident před týdnem. Cena dvou nových letounů nebyla úředně oznámena. Podle agentury Reuters dosahuje tří miliard dolarů a dál se zvyšuje.