Trump vede průzkumy v klíčových státech, volby by ale nevyhrál

Kandidát republikánské strany Donald Trump

Kandidát republikánské strany Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se dostal do čela průzkumů voličských preferencí v několika důležitých amerických státech. Newyorský magnát podle aktuálních anket dokázal smazat srpnový náskok své demokratické sokyně Hillary Clintonové, jejíž kampaň se v současnosti potýká s problémy. Podle televize CNN a agentury Bloomberg vede Trump na Floridě či v Ohiu. V celoamerickém průzkumu stanice CBS News dávají voliči oběma kandidátům takřka stejnou podporu.

Právě tyto státy patří do skupiny takzvaných „swing states“, v nichž je přízeň voličů vrtkavá a kdo je ovládne, má velkou šanci nastěhovat se do Bílého domu. V průzkumu zveřejněném agenturou Bloomberg vede Trump v Ohiu o pět procentních bodů, podle ankety CNN by jej v tomtéž státě volilo 46 procent lidí, zatímco Clintonovou 41. Na Floridě je tento poměr 47 ku 44 procentům. Ještě nedávno tu přitom těsně vedla kandidátka demokratů.

Podle dalšího z průzkumů si Trump výrazně polepšil i v Nevadě, která je dalším z vyrovnaných států, kde nyní vede o dva procentní body.

Trumpova kampaň se v posledních týdnech vzpamatovala z nevydařeného období, kdy od poloviny července po stranických konferencích a několika kritizovaných výrocích ztrácel na Clintonovou i přes deset procentních bodů. Podle analytiků však zčásti zkorigoval svůj nevybíravý slovník, zacílil i na umírněné voliče a shání hlasy u černošské a hispánské menšiny dosud výrazně preferující jeho soupeřku.

Podle aktuálního celonárodního průzkumu zadaného CBS News a listem The New York Times má Clintonová nepatrný náskok 46 ku 44 procentům. Na podpoře mezi jednotlivými voličskými skupinami se mnoho nezměnilo. Zatímco Trumpa podporuje 50 procent mužů proti 39 procentům Clintonové, u žen je poměr obrácený 52 ku 39.

Trump dlouhodobě vede mezi bělošskou populací, kde by ho podle této ankety volilo 51 procent lidí, kdežto jeho soupeřku jen 40. Clintonová zato může navzdory Trumpovým snahám o kampaň mezi etnickými menšinami spoléhat na černochy, kde je poměr 89 ku šesti procentům v její prospěch.