Trump zablokoval zveřejnění memoranda demokratů ke zprávě o FBI o ruském vlivu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump v pátek zablokoval zveřejnění memoranda demokratických kongresmanů, jež napadá republikánskou kritiku vyšetřovacích postupů Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) při objasňování údajného ruského vlivu na předloňské prezidentské volby v USA. Bílý dům rozhodnutí zdůvodnil obavami o národní bezpečnost. Trump v sobotu na Twitteru napsal, že dokument "je velmi politický a dlouhý" a že musí být "značně zredigován", než bude moci být zveřejněn.

Právní poradce Bílého domu Don McGahn uvedl, že Trump se proti odtajnění memoranda postavil, neboť dokument obsahuje řadu "tajných a mimořádně citlivých pasáží". Dodal nicméně, že prezident je v zájmu transparentnosti stále "nakloněn" zveřejnění memoranda, pokud budou provedeny jeho úpravy. Zároveň vyzval demokratické zákonodárce, aby upravili memorandum ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti.

"Demokraté zaslali velmi politickou a dlouhou odpověď...je třeba ji ale značně zredigovat," uvedl na Twitteru americký prezident s tím, že je možné, že demokraté budou nyní obviňovat Bílý dům z nedostatku transparentnosti. "Bylo jim řečeno, ať to předělají a pošlou zpátky ve správném formátu," dodal. 

Výbor Sněmovny reprezentantů pro kontrolu tajných služeb přitom již v pondělí zveřejnění stanoviska demokratů jednohlasně schválil. Trumpovo rozhodnutí by mohlo vyvolat konflikt mezi Bílým domem a Trumpovými republikánskými stoupenci v Kongresu na jedné straně a demokraty a kontrolními a bezpečnostními složkami na straně druhé. Odtajnění republikánské zprávy Trump začátkem února schválil i přes silné námitky ze strany FBI.

Nejnovější Trumpův krok vyvolal mezi demokraty pobouření. "Prezidentův dvojí metr v přístupu k transparentnosti je děsivý," prohlásil vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer. "Miliony Američanů si nyní kladou jednoduchou otázku: co skrývá?" uvedl rovněž.

Vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová označila Trumpův krok za "součást nebezpečných a zoufalých zastíracích manévrů ze strany prezidenta" a demokratická senátorka Dianne Feinsteinová za "nejhorší pokrytectví".

Opoziční demokraté se k vydání vlastního memoranda rozhodli proto, že nesouhlasili s republikánským výkladem vyšetřování a označili jej za ostudnou snahu zdiskreditovat celé vyšetřování ruské kauzy.

Republikáni v takzvaném "Nunesově memorandu", původně neveřejném dokumentu sestaveném šéfem sněmovního výboru pro tajné služby Devinem Nunesem a publikovaným se souhlasem Bílého domu, obvinili FBI z překročení pravomocí při pátrání po ruském vlivu na prezidentské volby v USA. Také tvrdí, že FBI byla a je proti Trumpovi dopředu zaujatá.

Někdejší ředitel FBI James Comey prohlásil, že republikánská zpráva je nečestná a zavádějící, za své podřízené se postavil také Comeyho nástupce Christopher Wray. Trump naopak krok republikánů ocenil a konstatoval, že dokument ho plně očistil. FBI pak vydala prohlášení, v němž se mluví o "hlubokých obavách vyvolaných opomenutím faktů, což má zásadní dopad na přesnost memoranda".

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>