Trumpova dvojka Pence se vytáhl, někteří republikáni ho vidí jako dalšího prezidentského kandidáta

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence Zdroj: ČTK

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Mike Pence a Donald Trump
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
8
Fotogalerie

Zatímco Spojené státy stojí před prezidentskými volbami, ve kterých se rozhodne mezi republikánem Donaldem Trumpem a demokratkou Hillary Clintonovou, mnozí již přemýšlejí o nadcházejícím prezidentském klání v roce 2020. Jako velký favorit se díky výkonu, klidu a rozvážnému vystupování v úterní debatě viceprezidentských kandidátů ukázal Mike Pence, který nyní kandiduje v tandemu s Trumpem.

Portál Politico poznamenal, že Pence v debatě s demokratickým viceprezidentským kandidátem Timem Kainem nejen uklidnil nervy republikánů znejistěných nynější kampaní, zároveň je také přesvědčil o tom, že by za čtyři roky mohl být vhodnou republikánskou volbou, pokud v listopadu Trump s někdejší první dámou a bývalou ministryní zahraničí prohraje.

Guvernér státu Indiana se v klání s Kainem postavil za tradiční republikánské hodnoty, vyslovil se proti potratům, vyzval ke snížení daní a prosazuje malý vládní aparát.

"Žije nynějšími volbami v roce 2016," prohlásil republikánský senátor Dan Coats, který je Penceovi blízký. Zároveň ale dodal, že zřejmě každý si po debatě musel pomyslet, že Pence čeká zářná budoucnost. "Má skvělou budoucnost, ať už bude jakákoli," uvedl Coats, který podporuje Trumpa.

"Zcela jistě zvýšil své šance, pokud o to bude mít zájem," řekl další republikánský senátor Jeff Flake. "Nemyslím, že to byl jeho cíl, ale rozhodně nezpůsobil nic, čím by své šance snížil," dodal s tím, že o aspiracích Pence neví, ale jako případného dalšího stranického kandidáta by ho uvítal. Flake je rovněž přítelem Pence, na rozdíl od svého kolegy Coatse ale Trumpa podpořit odmítl.

Republikáni nicméně tvrdí, že zatím nehledí za horizont nynější prezidentské kampaně. Politico však upozornil na to, že Pence je nyní na celoamerické úrovni známou postavou, ve Washingtonu je mezi republikány oblíbený a je také přesně tím typem politika, kterého si mnozí ve vedení Republikánské strany přáli jako vítěze primárek.

Nad účastí v letošní kampani dokonce uvažoval, nakonec se ale rozhodl ucházet se o znovuzvolení do guvernérské funkce. Do listopadových guvernérských voleb ale kvůli viceprezidentské kandidatuře nezasáhne.