Trumpovy preference padají. Příliš populární není ani Clintonová

Donald Trump mezi svými příznivci

Donald Trump mezi svými příznivci Zdroj: ctk/ap

Jen čtyři týdny dělí Donalda Trumpa od nominačního sjezdu amerických republikánů, který jej pravděpodobně jmenuje prezidentským kandidátem strany. Oblíbenost kontroverzního politika mezi voliči ale začala na poslední chvíli prudce klesat.

Trump propadl ve všech třech velkých předvolebních průzkumech tohoto týdne. Podle agentury Bloomberg Trump na pravděpodobnou kandidátku demokratů Hillary Clintonovou ztrácí 12 procentních bodů, podle Reuters činí jeho ztráta devět bodů a v průzkumu CBS News má Clintonová náskok šesti procentních bodů.

Ve všech aktuálních průzkumech Trump nezískal ani čtyřicetiprocentní podporu. V posledních šesti týdnech mu přitom průzkumy až na výjimky předpovídaly buď vítězství nad Clintonovou, nebo nerozhodný výsledek.

Ještě hůře dopadl průzkum oblíbenosti prezidentských kandidátů deníku Washington Post a televize ABC. Trumpa v něm odmítlo sedm z deseti Američanů, což je nejhorší výsledek za posledních 12 měsíců a o deset procentních bodů více než před měsícem. Ještě hůře si Trump vede mezi menšinami. Zcela jej odmítá 94 procent černochů a 89 procent Hispánců.

O moc lépe se při stejném kole dotazování nevedlo ani Clintonové, kterou odmítá 55 procent oslovených. Dohromady jde o nejhorší výsledek v tomto tradičním průzkumu od roku 1984.

Většina průzkumů proběhla před útokem v Orlandu, při němž střelec hlásící se k hnutí Islámský stát zabil 49 lidí. Trump na střelbu reagoval zopakováním své dřívější výzvy k zákazu cestování muslimů do USA, což vyvolalo ostrou kritiku napříč politickým spektrem. zahraniční komentátoři se ale shodují, že útok by mohl Trumpovým preferencím pomoci.