Trumpův tým s Ruskem nespolupracoval, vyplývá ze zprávy vyšetřovatele Muellera

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Robert Mueller
Donald Trump
3
Fotogalerie

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller podle amerického ministerstva spravedlnosti nedospěl k závěru, že Trumpův volební tým a jeho poradci koordinovali svou činnost s Ruskem. Podle dalšího Muellerova závěru se Trump nedopustil zločinu, vyšetřovatel ale nevyloučil, že prezident bránil ve výkonu spravedlnosti. Vyplývá to podle agentury AP z dopisu, který právním výborům Kongresu zaslal ministr spravedlnosti a generální prokurátor William Barr. Trump závěry Muellerova vyšetřování uvítal a prohlásil, že byl shledán nevinným. Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a demokratický senátor Chuck Schumer ve společném prohlášení dnes požádali o zveřejněné celé Muellerovy zprávy.

Z dopisu, který shrnuje závěry Muellerovy zprávy, rovněž podle AP plyne, že Muellerovy důkazy nestačí k rozhodnutí o tom, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti. Barr uvedl, že Mueller vyhodnocení Trumpovy činnosti nechal na ministerstvu spravedlnosti.

Mueller a jeho tým téměř dva roky mapovali možné spiknutí Trumpova volebního štábu s Moskvou před americkými prezidentskými volbami roku 2016. Nyní svou práci ukončili a Mueller v pátek večer předal závěry ministrovi spravedlnosti Barrovi. Ten má nyní osud informací z ostře sledovaného vyšetřování ve své moci a rozhodl o tom, v jaké formě zjištění prezentovat Kongresu.

Barr uvedl , že spolu se svým náměstkem Rodem Rosensteinem dospěl k závěru, aniž by se zabýval ústavními otázkami týkajícími se vznesení obvinění proti úřadujícímu prezidentovi.

Barr dopis Kongresu zakončil s tím, že další informace z Muellerovy zprávy zveřejní, ale část jejího obsahu podléhá omezením. Co musí podle zákona zůstat utajeno, podle Barra ještě bude ministerstvo spravedlnosti vyhodnocovat. S cílem proces urychlit Barr prý požádal o pomoc Muellera.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová na twitteru uvedla, že podle závěrů ministerstva spravedlnosti je Trump podle Muellera zcela nevinen. Obdobně se následně vyjádřil také sám prezident Trump a doplnil, že je mu líto, že si tím vším musely Spojené státy projít. „Udržme Ameriku velikou,“ napsal v prvním komentáři na twitteru od pátečního ukončení vyšetřování. Trumpův právní tým označil závěry z Barrova dopisu za „zadostiučinění“. Trumpův advokát Rudi Giuliani uvedl, že závěry vyšetřování jsou lepší, než očekával.

Méně spokojený byl naopak demokratický předseda právního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler, který řekl, že chce, aby Barr brzy o závěrech Muellerova vyšetřování vypovídal před výborem. „Ve světle velmi znepokojujících nesrovnalostí a konečného rozhodování na ministerstvu spravedlnosti po vydání Muellerovy zprávy, v níž prezidenta nezprostil obvinění, budeme chtít, aby v brzké budoucnosti Barr vypovídal před sněmovním právním výborem,“ uvedl Nadler s tím, že podle Barra Trump vlastně mohl bránit výkonu spravedlnosti; jen není dostatek důkazů, že tak činil cíleně, aby byl obžalován. Podobně se vyjádřila také demokratická senátorka Kamala Harrisová, zatímco její stranická kolegyně senátorka Elizabeth Warrenová připomněla, že zákonodárci hlasovali pro celé zveřejnění, nikoliv shrnutí Muellerovy zprávy.

Demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a demokratický senátor Chuck Schumer ve společném prohlášení dnes také požádali o zveřejnění celé Muellerovy zprávy, což zdůvodnili nejasnostmi ohledně toho, zda Trump bránil výkonu spravedlnosti.

Republikánský senátor Richard Burr, který předsedá senátnímu výboru pro tajné služby, dnes uvedl, že ministr spravedlnosti by měl zveřejnit, co nejvíce by bylo možné z Muellerovy zprávy. Zároveň doplnil, že jeho výbor ještě musí řadu osob vyslechnout a pak v nadcházejících „týdnech a měsících“ zveřejní zprávy o snaze Ruska ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb.

Muellerův tým v rámci vyšetřování podle Barrova dopisu vydal 2800 obsílek a 500 příkazů k domovním prohlídkám. Zaměstnal 19 právníků a 40 agentů FBI, analytiky, účetní a další experty. Tým vyslechl přibližně 500 svědků.