Tsipras představil novou vládu, finance povede kritik Bruselu Varufakis

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis

Nový řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk/ap

Řecký premiér Alexis Tsipras jmenoval novou vládu. Finance bude řídit ekonom Janis Varufakis, obranu získal koaliční partner Panos Kammenos, vicepremiérem se stává Tsiprasův stranický spolupracovník Jannis Dragasakis. Premiér a vůdce levicové strany Syriza se na zformování kabinetu dohodl s pravicovou stranou Nezávislí Řekové (ANEL).

Složení kabinetu oznámil Tsiprasův dlouholetý poradce Nikos Pappas, který byl jmenován takzvaným státním ministrem, což je funkce srovnatelná s šéfem kabinetu.

Řecký profesor ekonomie Janis Varufakis potvrdil již dopoledne, že bude příštím ministrem financí. „Jako příští ministr financí vás mohu ujistit, že v rámci Euroskupiny nepodpořím řešení, které je dobré pro řeckého daňového poplatníka, ale špatné pro irského, slovenského, německého, francouzského či italského daňového poplatníka,“ řekl Varufakis v rozhovoru s irskou rozhlasovou stanicí Newstalk. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí platících eurem, tedy i Řecko.

Ekonom, který proslul mimo jiné svým blogem, rovněž slíbil, že v jeho psaní nepřestane. „Mé příspěvky na blogu přirozeně nebudou tak časté a budou kratší. Ale doufám, že to vynahradím šťavnatějšími názory, připomínkami a postřehy,“ uvedl nový ministr.

Ministra financí čeká jednání s věřiteli

Třiapadesátiletý Varufakis, který je velkým kritikem unijního přístupu ke krizi v eurozóně, se tak stane hlavním vyjednávačem s mezinárodními věřiteli Řecka. Syriza se staví proti úsporným opatřením souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí. Hodlá požadovat změnu podmínek záchranného programu a odpis velké části řeckého dluhu. Ten dosahuje skoro 320 miliard eur (8,9 bilionu korun). Tyto požadavky by mohly dostat Řecko do sporů s ostatními členy eurozóny a ohrozit členství Řecka v měnové unii.

Varufakis studoval v Británii a přednášel v Austrálii, Řecku a Spojených státech, má řecké a australské občanství. V jednom z rozhovorů ještě před volbami slíbil, že ukončí to, co v souvislostí s výší řeckého dluhu nazval „řeckou humanitární krizí“. Rovněž přislíbil zničit řecké oligarchy, kteří „zuřivě vysávají energii a ekonomickou sílu ze všech ostatních“.

Nezávislí Řekové dostanou méně prostoru

V novém řeckém kabinetu má mít prakticky všechna křesla Syriza. Vůdce Nezávislých Řeků Panos Kammenos získal rezort obrany a jeho strana bude mít ještě několik státních tajemníků, včetně toho pro vztahy s pravoslavnou církví.

Ministrem zahraničí byl jmenován univerzitní profesor Nikos Kotzias, ministrem vnitra Nikos Vutsis a ministrem zdravotnictví nevidomý poslanec Panajotis Kurumblis.

S novým ministrem financí by měl v pátek jednat šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, který přijede do Atén. Setká se i s premiérem Tsiprasem. Hlavním důvodem schůzky s novým předsedou vlády je snaha „vzájemně se poznat“, sdělila agentuře AFP Dijsselbloemova mluvčí.