Tsipras: Současný záchranný program je mrtvý

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Řecko má v úmyslu požádat o prodloužení půjčky, kterou má u eurozóny. Nadále ale odmítá záchranný program jako celek, tvrdí zdroje agentury Reuters v Bruselu. Řecký premiér Alexis Tsipras záchranný program označil za „mrtvý“.

Atény nebudou souhlasit s prodloužením současného záchranného programu, ale že vláda chce udržet zemi v eurozóně, řekl Tsipras německému týdeníku Stern. „Pro nás je starý úsporný program mrtvý,“ prohlásil.

Tsipras dodal, že návrh na prodloužení programu o šest měsíců nemá smysl. „Kdokoli, kdo navrhuje, že by se současný program prodloužil o šest měsíců, ztrácí čas,“ řekl. Podle něj neexistuje v Evropě prostor pro ultimáta, jako je to, které nutí Řecko souhlasit s návrhem eurozóny do pátku.

Půjčka ano, úspory ne

Zdroje Reuters tvrdí, že Řecko má zájem o prodloužení půjčky, snaží se ale dohodnout takové podmínky, které by jej zároveň nenutily prosazovat úsporný ekonomický program. „Dohoda o půjčce není to samé jako záchranný program,“ zdůraznil Tsipras.

Na otázku, zda Řecko připravuje plán B na vystoupení z eurozóny, Tsipras odpověděl: „Nepotřebujeme takový plán. Protože zůstaneme v eurozóně.“

Nekompromisní Schäuble

Podle německého ministra financí Wolfanga Schäubleho ale Řecko buď musí přijmout stávající podmínky eurozóny, nebo měnovou unii opustit. „Otázkou zůstává, jestli Řecko chce záchranný program, nebo ne,“ řekl po dalším dni jednání v Bruselu.

„Všichni si přejeme, aby eurozóna zůstala jednotná. Každý ale musí plnit své závazky a rozhodnutí je nyní jen na Řecku. O půlnoci 28. února je konec,“ dodal.