Tsiprasův plán reforem se Bruselu nelíbí, miliardy jsou v ohrožení

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Evropská komise není spokojena s nejnovějším plánem reforem, který jí předložilo Řecko a který má odblokovat zbývající peníze z dohodnutého úvěrového programu pro tuto zemi. Mluvčí komise Margaritis Schinas prohlásil, že nové návrhy neodpovídají tomu, o čem minulý týden hovořil předseda komise s řeckým premiérem. Míč je nyní podle něj na straně Řecka, aby předložilo něco jiného.

Řecký kabinet s Evropskou komisí, Evropskou centrální bankou (ECB) a Mezinárodním měnový fondem (MMF) od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dohodnutého záchranného programu.

Původní návrhy, s nimiž minulý týden přišla postupně každá ze stran, si pak Atény a věřitelé vzájemně zamítli. S novými návrhy přišly Atény tento týden po výzvě věřitelů.

Neodpovídají diskuzím z minulého týdne

„Evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici v úterý odpoledne zástupce řecké vlády informoval, že jejich nejnovější návrhy neodrážejí diskuze“ mezi předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem a řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem, které se uskutečnily minulý týden v Bruselu, řekl podle agentury AFP Schinas. Návrhy prý nejsou ani v duchu pondělních rozhovorů mezi Moscovicim s řeckými ministry.

Nadále pokračují rozhovory na technické úrovni, které by měly vést k překonání rozdílů a dosažení jednomyslné dohody mezi státy eurozóny. „Komise je toho názoru, že míč je nyní jasně na straně řecké vlády“, která musí navázat na dohodu ze schůzky s Junckerem, řekl.

Atény musejí měnovému fondu zaplatit do konce měsíce zhruba 1,6 miliardy eur, jinak se pravděpodobně ocitnou v platební neschopnosti. Jejich budoucnost v eurozóně by pak byla nejistá. Na konci měsíce vyprší také prodloužený druhý záchranný program pro Řecko.

Nejmenovaný řecký vládní činitel dnes podle agentury Reuters řekl, že Moscovicimu byl nový návrh předložen v pondělí. Řekové ale prý oficiální odpověď dosud nedostali.

Další jednání ve čtvrtek

Juncker se na okraj summitu EU-Latinská Amerika sešel s Tsiprasem a dohodl se s ním na další schůzce ve čtvrtek. „Oba představitelé si vyměnili názory podrobně a v konstruktivním ovzduší, přičemž se shodli, že se znovu setkají zítra (ve čtvrtek),“ citovala agentura Reuters činitele komise, který si nepřál být jmenován.

Tsipras se také večer setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, kteří už předtím zdůraznili potřebu dohody Řeků s věřiteli.

Řecko, které zápasí s nedostatkem finančních prostředků, úspěšně prodalo krátkodobé cenné papíry v objemu 2,9 miliardy eur. Prostředky z prodeje chce použít na splátky staršího dluhu.

Videodebata týdeníku Euro: Co dál s Řeckem?