Řecko chce kompromis. Moc času už ale nezbývá, varuje Německo

řecký premiér Alexis Tsipras

řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/AP

Řecko je kvůli dohodě s mezinárodními věřiteli ochotno udělat kompromis, který by byl přijatelný pro obě strany. Atény jsou kvůli tomu připraveny jednat s věřitelskými institucemi do konce června, aby toho dosáhly, řekl mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis. Německá kancléřka Angela Merkelová ale varovala, že na uzavření dohody, která má udržet Řecko v eurozóně, už moc času nezbývá. Americký prezident Barack Obama vyzval řeckou vládu k přijetí politicky těžkých rozhodnutí.

Hlavními věřiteli Řecka jsou Mezinárodní měnový fond a evropské instituce. Řecký kabinet s nimi od února jedná o podobě reforem, které jsou podmínkou vyplacení zbývajících 7,2 miliardy eur z druhého dohodnutého záchranného programu. Návrh, který předložili mezinárodní věřitelé a který předpokládá prudké zvýšení DPH, řecký premiér v pátek odmítl

„Náš návrh je rozhodně výchozím bodem,“ uvedl Sakellaridis. Mise řecké delegace by podle něj měla prozkoumat možnosti řešení, které uspokojí obě strany.

Atény prý vyčerpají všechny možnosti, aby dohody dosáhly. Jednat jsou kvůli tomu připraveny až do konce června, kdy má vypršet prodloužený mezinárodní záchranný program pro Řecko. O jeho další prodloužení prý vláda v Aténách neusiluje, tuto možnost ovšem Sakellaridis nechal otevřenou. Vyloučil naopak možnost vypsání předčasných voleb; ty součástí vládních plánů nejsou.

Řecký ministr Janis Varufakis, který dnes v Berlíně jednal se svým německým protějškem Wolfgangem Schäublem, podle agentury AFP prohlásil, že nastal čas, aby se vyjednávací strany „přestaly vzájemně obviňovat“. „Je načase dělat svou práci a dospět k dohodě,“ řekl ministr.

Počítá se každý den

Merkelová dnes řekla, že řecká krize byla na summitu skupiny sedmi hospodářských mocností G7 tématem diskuze o rizicích, jaká může tato krize mít pro světovou ekonomiku. Odmítla ji ale srovnávat s pádem americké investiční banky Lehman Brothers v roce 2008.

„Chceme, aby Řecko zůstat součástí eurozóny, ale máme jasné stanovisko, že solidarita s Řeckem vyžaduje, aby Řecko (…) provedlo reformy,“ upozornila německá kancléřka. „Nezbývá moc času. Všichni intenzivně pracují. Pozítří (ve středu - pozn. ČTK) bude příležitost o tom diskutovat s řeckým premiérem. Teď se počítá už každý den,“ řekla.

„Atény budou muset přijmout obtížná rozhodnutí při provádění reforem k zvládnutí dluhové krize, tato rozhodnutí ale pomohou v dlouhodobém horizontu,“ řekl Barack Obama. Přitom podotkl, že Řecko by mělo projevit dostatek serióznosti, co se týče realizace významných reforem. Zároveň vyzval opět strany k „pružnosti“.

Tlak USA na uzavření dohody údajně podle řecké televize Mega podráždil německého ministra Schäubleho už natolik, že v telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Jackem Lewem prý řekl, aby Washington poslal Aténám „50 miliard“ na jejich záchranu. To podle německého zdroje stačilo, aby Lew zmlkl, což prý Američané dělají vždy, když jsou požádáni o finance.

Záchranné programy za 240 miliard eur

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a dohodlo se s EU a MMF na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, což prohloubilo ekonomický propad, vyvolalo odpor obyvatel a nakonec vyneslo k moci Tsiprasovu radikálně levicovou vládu.

Atény minulý týden odložily dlužnou splátku MMF ve výši 300 milionů eur. Uhradit ji fondu hodlají společně s dalšími třemi červnovými splátkami na konci tohoto měsíce.

Videodebata týdeníku Euro: Co dál s Řeckem?