Turecká letadla už v Iráku zabila asi 390 kurdských povstalců

Stíhačka F-16 turecké armády

Stíhačka F-16 turecké armády Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons

Při útocích tureckého letectva v severním Iráku zahynulo za poslední týdny asi 390 povstalců z Kurdské strany pracujících (PKK).Tvrdí to turecká státní agentura Anatolia. Mezi oběťmi náletů jsou podle ní i čtyři vůdci PKK a zhruba tři desítky ženských bojovnic.

Turecko zahájilo 24. července „boj proti terorismu“, jehož cílem je jak PKK, tak bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát. Agentura AFP ale v této souvislosti připomíná, že doposud převažovaly nálety proti základnám PKK na severu Iráku.

Kurdští povstalci pokračují v útocích na turecké bezpečnostní síly, za poslední dobu přišlo podle tureckých oficiálních zdrojů o život nejméně 20 jejích příslušníků. Spolupředseda prokurdské Demokratické strany lidu (HDP) Selahattina Demirtaşe v sobotu vyzval povstalce z PKK a tureckou vládu, aby ukončili současnou vlnu násilností a začali jednat.

Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj už si vyžádal asi 40 tisíc lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.