Turecká policie rozehnala protest proti zákazu vycházení, dva lidi zastřelila

Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace v převážně kurdském městě Diyarbakir

Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace v převážně kurdském městě Diyarbakir Zdroj: ctk/ap

Turecká policie zastřelila dva demonstranty při rozhánění několikatisícové demonstrace, jejíž účastníci v převážně kurdském městě Diyarbakir na jihovýchodě země protestovali proti vládou nařízenému zákazu vycházení. Pořádkové síly přitom použily i vodní děla a slzný plyn. Další dva civilisté utrpěli zranění.

Zákaz vycházení platí kvůli bojům turecké armády s bojovníky ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) téměř dva týdny. Nejvíce zasaženou čtvrť Sur kvůli tomu opustilo na deset tisíc lidí.

Podle agentury AP se demonstrace účastnilo asi pět tisíc lidí, svolala ji prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Vláda tvrdí, že demonstrace byla nepovolená. Protestující podle agentury Reuters útočili na policisty kameny. Policie zabila dva mladíky ve věku 21 a 25 let za nevyjasněných okolností, upozornila agentura AFP.

Násilné střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku téměř na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval letos v červenci. O život od té doby přišlo asi 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

Právě v Diyarbakiru dochází k ostrým střetům velmi často, proto vláda ve čtvrti Sur vyhlásila zákaz vycházení. Z této oblasti města už uteklo celkem na deset tisíc lidí, řekli agentuře DPA zástupci Tureckého sdružení pro lidská práva (IHD). Na místě nyní nefunguje voda, ani dodávky elektřiny, tenčí se i zásoby potravin.