Turecké letectvo opět bombardovalo Kurdy z PKK

Letoun F-16 turecké armády

Letoun F-16 turecké armády Zdroj: CC BY-SA 2.0: Paul Nelhams; Wikimedia

Turecké letectvo zaútočilo v úterý večer na pozice bojovníků Strany kurdských pracujících (PKK) v provincii Hakkari na jihovýchodě Turecka. Letadla podle agentury Reuters zasáhla 24 cílů, počet případných obětí náletů ale Ankara nesdělila.

Hlavními terči útoků byly podle armády sklady zbraní a úkryty radikálů z PKK v oblasti měst Yüksekova a Daglica u hranic s Irákem a Íránem. Turecko pozice kurdských bojovníků v hornaté provincii v posledních týdnech bombardovalo několikrát. Naposledy v noci na úterý při náletu zabilo údajně šest Kurdů.

Střety mezi tureckými ozbrojenými složkami a PKK jsou v poslední době na denním pořádku. Proces usilující o mírové řešení problémů kolem velké kurdské menšiny v Turecku zkrachoval letos v červenci. O život od té doby přišlo asi 150 příslušníků turecké policie a armády a stovky ozbrojenců PKK.

Separatistické útoky Kurdů

Naposledy v úterý při dvou oddělených incidentech zahynuli dva policisté a dva vojáci. Policisty ozbrojenci zabili v jihotureckém městě Adana, vojáci později podlehli zraněním utrženým při výbuchu bomby nastražené u silnice právě v provincii Hakkari. Při druhém ze střetů zahynuli také dva kurdští bojovníci.

V úterý prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že v pátek turecká armáda při přeshraniční operaci v severním Iráku zabila přes 30 kurdských radikálů.

Kurdové bojují o autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj si už vyžádal na 40.000 životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří. Nové násilí se vystupňovalo poté, co turecká armáda začala útočit na pozice PKK na severu Iráku.