Turecko obvinilo dva Čechy z příslušnosti k teroristické organizaci

YPG

YPG Zdroj: By Claus Weinberg [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Turecká policie obvinila dva Čechy, které zadržela v minulých dnech na svém území, z příslušnosti k teroristické organizaci. Česká strana má informace o zadrženém muži a ženě od 13. listopadu, kdy se údajně pokusili přejít z Turecka do Iráku a při hraniční kontrole se u nich našly materiály, které zmiňují kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristickou organizaci. Turecký list Daily Sabah předtím oznámil, že dvojice byla zatčena ve středu při pokusu překročit tureckou hranici se Sýrií.

Zadržení jsou podle Lagronové v provincii Şirnak a česká diplomacie se nyní snaží o jejich deportaci do Česka. Informace o případu má Česko od právníka, který byl dvojici přidělen.

"V Turecku platí přísné protiteroristické zákony, které nám zabraňují v kontaktu s nimi (zadrženými), takže se snažíme aspoň o kontakt s jejich tureckým právníkem, který jim byl přidělen," uvedla mluvčí.

Podle Daily Sabah Turci zadrželi Markétu Všelichovou a Miroslava Farkase při své první operaci proti zahraničním bojovníkům YPG.

Farkas a Všelichová se svou pomocí kurdským milicím v minulosti nijak netajili a o své činnosti poskytli českým médiím řadu rozhovorů.

Lagronová upozornila, že české ministerstvo řešilo podobnou situaci Všelichové už v létě, kdy byla zadržena v Kurdistánu. České úřady se tehdy úspěšně snažily docílit jejího vyhoštění, aby tam neskončila ve vězení.

Kurdové jsou největší národ bez vlastního státu

Základní informace o Kurdech a jejich zapojení do bojů s Islámským státem (Turecko kvůli údajnému napojení na milice YPG zadrželo dvojici Čechů).

- Kurdové jsou indoevropský národ, který v současnosti čítá kolem 30 milionů příslušníků. Žijí zejména v jihovýchodním Turecku (asi třetina všech Kurdů), severním Iráku, severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či v Gruzii. Bývají označováni za největší národ bez vlastního státu. Jediné autonomní území s vlastní správou (regionální vláda a parlament) mají Kurdové od roku 1991 na severu Iráku.

- První známá zmínka o Kurdech pochází z 5. století před Kristem, kdy o nich řecký historik Xenofón psal jako o Karduších (Karduchové). Řecký zeměpisec Strabón je nazýval Gordyjci. Kurdem byl například slavný egyptský vojevůdce Saláhaddín (Saladin), který ve 12. století osvobodil Jeruzalém od křižáků. Dnes většina Kurdů vyznává sunnitskou formu islámu.

- Se vznikem Velkého Kurdistánu počítala po porážce Osmanské říše v první světové válce Sevreská mírová smlouva z roku 1920. Ta ale nevstoupila v platnost kvůli kemalistické revoluci a v roce 1923 byla nahrazena Lausannskou smlouvou, jež očekávaný Kurdistán rozdělila mezi Turecko, Irák, Írán a Sýrii.

- Brutálního zacházení se dočkali Kurdové v Iráku za vlády Saddáma Husajna (1979-2003) zejména v 80. letech, kdy tvrdě "zaplatili" za podporu Íránu v irácko-íránské válce. V březnu 1988 irácká letadla chemickými zbraněmi zaútočila na kurdské městečko Halabdža u íránských hranic, kde zahynulo na 5000 lidí a dalších asi 10.000 bylo zraněno. V rámci takzvané operace Anfál Saddámův režim v letech 1986-1989 zabil na 182.000 Kurdů.

- Kurdové, a to iráčtí i syrští, hrají výraznou roli v bojích s radikální organizací Islámský stát (IS). V Sýrii se jedná zejména o sever a severovýchod země, kde brání svá území po odchodu vládních vojsk sami. Podporuje je mezinárodní koalice, která jim například loni pomohla vytlačit radikály z IS z kurdského pohraničního města Kobani, které v září 2014 padlo do rukou IS. Kvůli bojům o Kobani se dalo na útěk do Turecka na 200.000 lidí.

- Kurdské milice YPG (Lidové obranné jednotky) jsou dnes jedním z nejdůležitějších spojenců západní koalice v Sýrii. Ankara ale YPG i kurdskou Stranu demokratické unie (PYD) považuje za spřízněné se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou na seznamu teroristických organizací vede nejen Turecko, ale i USA a EU. Turecká armáda také opakovaně zasáhla kurdské síly v Sýrii, naposledy letos 20. října zahynulo na 200 Kurdů.

- V Iráku kurdští pešmergové podporují v boji proti IS iráckou armádu a pomohli jí vytlačit radikály z území na severovýchodě Iráku. Jsou zapojeni také do současné bitvy o Mosul, který vypukla před měsícem, i když bojují jenom v jeho blízkosti a do města samotného vstoupit nehodlají.