Turecko bombardovalo Kurdy, mírový proces v ohrožení

Stíhačka F-16 turecké armády

Stíhačka F-16 turecké armády Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons

Turecké letectvo v neděli zaútočilo na pozice Strany kurdských pracujících (PKK) v jihovýchodním Turecku. Jedná se o první významnou bojovou akci proti organizaci, již Ankara považuje za teroristickou, od zahájení mírového procesu před dvěma lety.

Podle tureckého listu Hürriyet způsobily letecké údery kurdským bojovníkům „vážné škody“. Turecká armáda k nim přistoupila poté, co členové PKK tři dny ostřelovali vojenskou základnu v Hakkari ležící asi 70 kilometrů severně od turecké hranice s Irákem. Velení armády se k akci zatím nevyjádřilo.

Napětí mezi Ankarou a menšinovými tureckými Kurdy roste v souvislosti s postupem radikálů z organizace Islámský stát (IS) na severu Sýrie a Iráku, kde rovněž Kurdové žijí. Členové PKK se jako dobrovolníci zapojili především do obrany severosyrského města Kobani.

Výzvy Kurdů, aby se Turecko k boji proti IS přidalo, Ankara zatím nevyslyšela. Vězněný šéf PKK Abdullah Öcalan už před časem turecké vládě pohrozil, že strana ukončí mírový proces, pokud Turecko dopustí v Kobani masakr.