Turecko oficiálně požádalo USA o zatčení duchovního Gülena

Fetullah Güllen

Fetullah Güllen Zdroj: ctk

Turecko oficiálně požádalo Spojené státy o zatčení islámského duchovního Fethullaha Gülena, jehož Ankara obviňuje ze zosnování červencového pokusu o převrat. Oznámila to dnes podle agentury Reuters turecká stanice NTV. Gülen, jenž obvinění odmítá, žije v USA od roku 1999.

O Gülenovi spolu na začátku měsíce hovořili na summitu v Číně americký prezident Barack Obama a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Šéf Bílého domu tehdy hlavu Turecka ujistil, že americká vláda bude spolupracovat s Ankarou, aby pomohla tomu, že strůjci pokusu o státní převrat stanou před soudem. Podle vysoce postaveného amerického činitele ale zdůraznil, že rozhodnutí v Gülenově případě bude právní, nikoli politické.

Od nezdařeného puče, po jehož potlačení následovaly v Turecku rozsáhlé čistky mimo jiné ve státním aparátu či ve školství, jsou vztahy mezi oběma spojenci napjaté. Turecko má Spojeným státům za zlé, že odmítají pětasedmdesátiletého duchovního vydat.

Gülena viní Erdoganův režim z pokusu o svržení turecké vlády dlouhodobě. Letos v lednu s ním a sedmdesátkou dalších osob začal v Turecku soudní proces kvůli pokusu svrhnout vládu již v prosinci 2013 prostřednictvím korupčního skandálu. Ten zasáhl nejvyšší patra politiky a mimo jiné se týkal Erdoganova syna Bilala.