Turecko po roce klidu obnovilo boje proti Kurdům

Bojovník zakázané PKK

Bojovník zakázané PKK Zdroj: wikimedia.org

Turecké letectvo a dělostřelectvo v pátek třetím dnem pokračovaly v ostřelování pozic kurdských rebelů na severu Iráku, odkud bojovníci zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) podnikají útoky na turecké pohraničí. Oznámila to dnes turecká armáda, aniž uvedla bilanci eventuálních ztrát a škod. Ankara vojenské akce proti Kurdům obnovila tento týden po více než roce relativního klidu.

Ankara bombardováním základen kurdských rebelů v iráckých horách reaguje na útok bojovníků PKK, kteří ve středu na jihovýchodě Turecka zabili devět příslušníků tureckých bezpečnostních sil. Vojáci byli podle tureckého ministerstva obrany přepadeni v provincii Hakkari u hranic s Irákem. Ministerstvo vzápětí pohrozilo Kurdům silnou vojenskou odvetou. Podle dnešního vyjádření armády bylo v posledních dvou dnech bombardováno 85 kurdských cílů.

Od července útoky, které turecké úřady připisují PKK, stály život asi 40 tureckých vojáků a policistů. Podle agentury AFP Turecko používá novou strategii, která v boji proti rebelům počítá nejen s účastí profesionálních vojenských jednotek, ale i s nasazením policejních sil.

Někteří analytici ale soudí, že to nebude stačit, a zasazují se o to, aby letecké a dělostřelecké údery doprovázel útok pozemních sil. K tomu v minulosti turecké armáda už sáhla několikrát, naposledy v roce 2008, kdy pozemní operace trvala osm dní. Podle agentury Reuters není zatím jasné, zda nynější letecké údery jsou předehrou pozemní vojenské operace.

Turecko, stejně jako USA a Evropská unie, považuje PKK za teroristickou organizaci. Konflikt s Kurdy trvá už 27 let. Zatím všechny pokusy o jeho mírové vyřešení zkrachovaly. Od doby, co Kurdové povstali ve snaze vydobýt si autonomii, v konfliktu zahynulo přes 40 tisíc lidí.

Území obydlené Kurdy (rok 1992):Oblast obydlená KurdyOblast obydlená Kurdy | cia.gov