Turecká novinářka: střety armády s Kurdy připomínají začátek války v Sýrii

Pohřeb jednoho z příslušníků PKK zabitého při turecké ofenzívě

Pohřeb jednoho z příslušníků PKK zabitého při turecké ofenzívě Zdroj: CTK

Ankara se dlouhodobě ráda staví do pozice stabilního hráče na Blízkém východě, současná situace na jihovýchodě země ale má do klidu daleko. Znovuobnovený konflikt s Kurdskou stranou pracujících (PKK) na jihovýchodě země se oproti minulosti přesunul z neobydlených oblastí do měst a začíná se výrazně dotýkat i civilistů.

Milice spojené s Kurdskou stranou pracujících často ovládají celé čtvrti a střety s armádou jsou na denním pořádku. V hustě obydlených oblastech operují tanky a dělostřelectvo. V kurdských městech často vládní úřady vyhlašují zákazy vycházení, které někdy trvají až dva týdny. Turecká armáda obléhá a ostřeluje například stotisícové město Cizre, které hromadně opouští civilisté.

PKK vede vojenské aktivity proti vládě s různými přerušeními už od svého vzniku v roce 1978. Snaží se získat pro Kurdy nezávislost nebo větší politickou autonomii na Ankaře. Desetiletí trvající konflikt po dvou a půlletém příměří znovu vzplál loni v létě, když Turecko začalo útočit proti PKK v Sýrii a Iráku. Obě strany konfliktu udávají hodně odlišná čísla o ztrátách, nezisková organizace International Crisis Group ovšem napočítala 550 mrtvých, včetně 150 civilistů.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu chce „teroristy vymycovat od domu k domu“. Turecké úřady zablokovaly region, vypnuly v něm internet i telefonní signál. V prosinci ministerstvo školství odvolalo z oblasti tři tisíce učitelů státních škol, které zůstaly zavřené.

„Některé fotografie přicházející z oblasti jsou znepokojivě podobné těm z počátku syrského konfliktu v roce 2011,“ píše na serveru Politico turecká novinářka Asli Aydintasbasová. „Zdi budov nesou stopy po bojích minulého dne a na horizontu stoupá kouř ze šedivé betonové zástavby.“

Podle Aydintasbasové o konfliktu turecká média moc nemluví. Přičítá to zvyšujícímu se omezování svobody slova vládou Recepa Tayyipa Erdogana. „Editoři a šéfredaktoři mi říkají, že se neustále bojí toho, aby je úřady neobvinily ze sympatií k PKK. Zpravodajství nahrává tureckému nacionalismu a vykresluje úspěchy vládních bezpečnostních složek. O civilních obětech se skoro nezmiňuje,“ píše novinářka.