Turecko prý umožní iráckým pešmergům posílit obranu Kobani

Turečtí Kurdové přihlížejí přes hranici bojům v syrském Kobani

Turečtí Kurdové přihlížejí přes hranici bojům v syrském Kobani Zdroj: ctk/ap

Turecké úřady umožní iráckým pešmergům posílit své spolubojovníky v islamisty obléhaném Kobani. Podle agentury Reuters to oznámily turecké úřady, které doteď jakékoliv zapojení do pomoci v Sýrii bojujícím Kurdům odmítaly. Stalo se tak několik hodin poté, co americké letectvo oznámilo shoz zbraní a munice obráncům Kobani.

Mluvčí samostatné kurdské vlády v Iráku na informaci z Turecka zareagoval prohlášením, že tamní samospráva je do Kobani připravena okamžitě vyslat jak posily, tak vojenský materiál. „Posily můžeme poslat jak po zemi, tak letecky,“ upřesnil mluvčí Jabar Yawar.

Kurdští bojovníci, kteří se brání islámským radikálům u severosyrského města Kobani, dostali v pondělí od USA první dodávku zbraní, munice a zdravotnických potřeb. Kurdové se v oblasti již několik týdnů snaží zastavit ofenzivu radikálů z hnutí Islámský stát (IS). Američané a jejich spojenci jim v tom doposud pomáhali leteckými údery na pozice islamistů.

Turecko se dříve nechalo slyšet, že je proti jakýmkoli dodávkám zbraní kurdským bojovníkům v Sýrii. Turecko považuje podobná kurdská hnutí za odnože Strany kurdských pracujících (PKK), která je Ankarou, ale i Washingtonem označovaná za teroristickou organizaci.

Americký prezident Barack Obama v sobotu telefonoval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi a situaci v Sýrii spolu řešili. Americký vůdce měl tehdy údajně Erdogana upozornit, že se na shození pomoci chystají, uvedl nejmenovaný americký představitel.