Turecko: V Sýrii se na vlastní pěst zasáhnout nechystáme

Turecká armáda (ilustrační foto)

Turecká armáda (ilustrační foto) Zdroj: sekuritaci.cz

Turecko se nechystá na samostatnou vojenskou akci v Sýrii, z čehož Ankaru podezírá Moskva. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel turecké vlády, podle něhož Turecko v syrském konfliktu jedná pouze jako součást protiteroristické koalice. Rusko ve čtvrtek oznámilo, že má vážné obavy z chystaného tureckého úderu za syrskou hranicí.

„Turecko neuvažuje o zahájení vojenské akce či pozemní operace v Sýrii,“ řekl zmíněný významný vládní představitel agentuře Reuters s tím, že Ankara je součástí koalice a nadále bude své akce koordinovat s dalšími zeměmi. „Jak jsme opakovaně uvedli, Turecko nepodnikne jednostrannou akci,“ dodal činitel.

Ruská armáda dala ve čtvrtek najevo, že má "vážné důvody" se domnívat, že Turecko se připravuje k „vojenské intervenci“ v Sýrii. Zdůvodnila to množstvím tureckých vojáků a vojenského materiálu na turecko-syrské hranici a také tureckým odmítnutím požadavku Moskvy vyslat nad území ruské průzkumné letadlo. Ankara se proti tvrzení o chystané invazi ohradila s tím, že se Rusko snaží odvrátit pozornost od svých zločinů páchaných v Sýrii.

Vztahy mezi Ankarou a Moskvou se prudce zhoršily, když na konci loňského listopadu turecká armáda sestřelila nad turecko-syrskou hranicí ruský bombardér. Ankara obvinila Moskvu z narušení tureckého vzdušného prostoru, což ale Rusové popřeli. Od té doby se mezi oběma zeměmi odehrávají verbální střety.