Turismus v Chorvatsku roste, místním se však v oboru pracovat nechce

Chorvatsko

Chorvatsko Zdroj: Profimedia.cz

Pláž Zrće
Kolona cestou do Chorvatska
Pláž v Mošćenička Draga (Chorvatsko)
Ostrov Rab, Chorvatsko
Ostrov Losinj, Chorvatsko
9
Fotogalerie

Chorvatsko zažívá další úspěšnou turistickou sezonu. Sektoru cestovního ruchu ale v nejvyhledávanější zahraniční destinaci českých turistů chybí minimálně 2700 pracovníků. Za nedostatek mohou nízké mzdy, špatné pracovní podmínky a také omezení pro počty zahraničních zaměstnanců, říkají chorvatské odbory.

Předseda odborové organizace pro turismus a služby Eduard Andrič může být reálný počet chybějících zaměstnanců mnohem vyšší, protože zaměstnavatelé tento problém často nenahlásí. Andrić vidí za nedostatkem zejména mizerné pracovní podmínky v odvětví.

"Důvodem, který zdůrazňuji už léta, jsou relativně nízké mzdy. Za průměrem zaostávají o 17 až 20 procent," řekl Andrić Balkánské společnosti investigativních reportérů. "Navíc, i přes rekordní růst sektoru z posledních let a všechny učiněné investice se místo zvýšení počtu osob zaměstnaných v turistickém ruchu na plný úvazek jejich počet neustále snižuje. Zato počet sezonních pracovníků narůstá," citoval Andriče server BalkanInsight.

Špatné pracovní podmínky podle něj odrazují lidi od kariéry v turismu a mnoho lidí s touto středoškolskou specializací od studií odchází do jiných oborů. Andrić připouští, že situace se zlepšila například co se týče ubytování pro zaměstnance, stále však zůstává problém v tom, že turistické služby mohou lidi živit jen šest měsíců v roce.

Za prvních sedm měsíců letošního roku zaznamenalo Chorvatsko více než desetiprocentní meziroční nárůst počtu návštěvníků. Sektor přímo či nepřímo zaměstnává na 150 tisíc osob a na tvorbě hrubého domácího produktu se podílí 18 procenty, což je nejvíce v Evropě.

Vlak do Chorvatska: Jak se nejsnáze dostat k moři po kolejích? Více zde >>>

Chorvatsko zůstává také nejoblíbenější zahraniční destinací českých cestovatelů, s níž se může měřit pouze Slovensko a Itálie. Česká Asociace cestovních kanceláří v červnu odhadla, že k pobřeží Jadranu letos zamíří až 850 tisíc Čechů, což by bylo o 130 tisíc více než před dvěma lety.

Podívejte se, jak zahnat nudu na chorvatské pláži:

Video placeholde
Jak zahnat nudu na chorvatské pláži • František Kára, Michal Nosek

Chorvatská hospodářská komora nedávno navrhla jako řešení aktuálního nedostatku osvojení slovinského modelu, který spočívá v přijetí většího počtu zahraničních sezonních pracovníků. Ti by mohli být zaměstnáni pouze na pozicích, o které nikdo z domácích nejeví zájem.

Na rok 2017 vydala chorvatská vláda jen 175 povolení pro zahraniční pracovníky v turismu a hospodářská komora se domnívá, že kvóty je potřeba zpružnit. Někteří experti vidí potenciál v sousední Bosně, kde je vysoká nezaměstnanost. Podle Andriče by ale tito lidé našli lépe ohodnocené sezonní práce jinde v Evropské unii.

S tím souhlasí i bývalý chorvatský ministr hospodářství Davor Štern. Deníku Večernji list řekl, že stát by nízké stavy mohl doplnit vydáním pracovních povolení pro občany zemí jako jsou například Filipíny, kteří by byli ochotni pracovat za minimální mzdu kolem 350 eur (9150 korun).

Nejlepší cesta z Prahy do Splitu? Podívejte se na video:

Video placeholde
Jak dojet z Prahy do Splitu • František Kára, Michal Nosek