Turkmenistán zakázal koronavirus. Za použití slova na veřejnosti hrozí zatčení

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov Zdroj: Reuters

Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov povozil ve volze ruského premiéra Medveděva
Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov dopsal svou knihu.
Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov.
4
Fotogalerie

Úřady autoritářského Turkmenistánu zakázaly používat slovo koronavirus. Nesmí se objevit na stránkách a v relacích státních médií, ale ani ve zdravotnických brožurkách distribuovaných ve školách či nemocnicích. Kdo zakázané slovo použije na veřejnosti, může být zatčen, informovala organizace Reportéři bez hranic (RSF).

Nepříjemnosti s policií si v ulicích turkmenských měst vyslouží také ti, kteří nosí roušky, uvádí reportér rozhlasové stanice Azatlyk, která je turkmenskou pobočkou Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

"Odmítnutí informovat jenom poškodí turkmenské obyvatele," uvedla RSF na svých stránkách. Prezident Gurbanguli Berdymuhamedov krokem podle organizace dostál své autoritářské pověsti.

Turkmenské úřady i přes neochotu mluvit o koronaviru zavádějí některá bezpečnostní opatření. Na vlakových a autobusových zastávkách lidem měří teplotu, v bankách a na jiných místech s velkou koncentrací lidí rozdávají vlhčené ubrousky.

Berdymuhamedov v půlce března svým krajanům nařídil, aby své domovy vykouřily dýmem ze stepní byliny harmala.

Turkmenistán se podle místních úřadů řadí mezi zhruba dvě desítky zemí, které dosud neevidují žádný případ nákazy koronavirem. Turkmenská nezávislá média, která jsou v zemi blokována, však o nulové bilanci pochybují.

Středoasijská země s téměř šestimilionovou populací mimo jiné sdílí jižní hranici s Íránem, který se stal ohniskem nákazy na Blízkém východě. Teherán k dnešku eviduje okolo 45 tisíc nakažených a bezmála 3000 mrtvých.