Trump: Koronaviru v USA podlehne až čtvrt milionu lidí, bilance ale může být desetkrát horší

Boj s koronavirem v New Yorku.

Boj s koronavirem v New Yorku. Zdroj: Reuters

Prezident Donald Trump a zdravotnická loď, která má pomoci New Yorku (28. 3. 2020))
Prázdné ulice v New Yorku. (30.3.2020)
Prázdné ulice v New Yorku. (30.3.2020)
Prázdné ulice v New Yorku. (30.3.2020)
Prázdné ulice v New Yorku. (30.3.2020)
12
Fotogalerie

Pandemie koronaviru si ve Spojených státech vyžádá 100 tisíc až 240 tisíc obětí. Předpokládá to podle agentury AP Bílý dům v případě, že budou dodržována stávající preventivní opatření. Americký prezident Donald Trump varoval Američany, že zemi čekají dva obtížné týdny, které ale USA překonají. Zároveň vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů. Už dříve přitom uvedl, že pokud by počet tamních obětí dosáhnul nejvýše 200 tisíc, znamenalo by to prý, že Trumpova země odvedla velmi dobrou práci.

Tažení proti nákaze je podle Trumpa otázkou života a smrti. "Chci, aby každý Američan byl připraven na těžké dny, které před námi leží," řekl prezident. "Čekají nás dva velmi obtížné týdny," dodal s tím, že země brzy uvidí světlo na konci tunelu.

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová k odhadovaným obětem řekla, že cílem je sice dosáhnout co nejnižší bilance, ale výkyv v podobě většího počtu mrtvých je možný. Trump poznamenal, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by v USA mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí.

Trump v neděli oznámil, že je nutné prodloužit vzájemný sociální odstup do 30. dubna. Vyzval tehdy Američany, aby v co nejvyšší míře pracovali z domova a vyvarovali se všech setkání.

Trump také řekl, že v některých amerických regionech je možné očekávat nedostatek plicních ventilátorů, které jsou pro léčbu těžkých případů nezbytné. Očekává se, že tento týden kapacitu dostupnosti těchto přístrojů vyčerpají města New York a New Orleans.

K preventivním opatřením prezident uvedl, že bude v pořádku, pokud Američané budou na veřejnosti nosit roušky, aby se uchránili před infekcí. Dodal, že vláda zvažuje naprostý zákaz vstupu lidem cestujícím z Brazílie a několika dalších zemí.

USA je v počtu nakažených nejpostiženějším státem, infekce zde byla prokázánu podle Univerzity Johnse Hopkinse u více než 186 tisíc lidí, 3721 z nich koronaviru podlehlo.