Tymošenková zůstává za mřížemi

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková se hned tak z vězení nedostane. Parlament nezrušil paragraf o zneužití služebních pravomocí, na jehož základě byla odsouzena na sedm let v souvislosti se smlouvou o dodávkách ruského plynu. Pro návrh hlasovalo pouze 147 ze 450 poslanců.

Výsledek hlasování doprovázely emotivní výjevy a pokřiky opozice, která se zrušení odstavce snaží už delší dobu prosadit. „Bojíte se. Držíte Juliji ve vězení, protože se bojíte,“ vytkla svým kolegům z vládní Strany regionů spojenkyně Tymošenkové Natalija Korolevská.

„Výsledek nenechává nikoho na pochybách o tom, že orgány hodlají pokračovat v politické represi,“ uvedl po hlasování o změnách v trestním zákoníku další zákonodárce z bloku Tymošenkové, Andrij Kožemjakin. „Měli jste dnes šanci zrušit hanebné stalinistické paragrafy, které byly v minulých dekádách používány proti populárním vůdcům,“ dodal. Opozice poté na protest opustila zasedací místnost.

Strana regionů měla údajně příkaz nezvedat pro návrh ruku. „Šéf naší frakce řekl ne. Krátká odpověď, ale srozumitelná,“ citovala média poslance partaje Volodymyra Makejenka.

Šéfka opozice je nyní stíhána v několika dalších případech. Kvůli jejímu věznění se narušily vztahy Ukrajiny s Evropskou unií.