U Irska byl objeven lodní vrak plný stříbra za miliardy

Vrak britské nákladní lodi SS Gairsoppa s dvěma sty tunami stříbra objevili u irska výzkumníci americké společnosti Odyssey Marine. Poklad má hodnotu asi 150 milionů liber ( přibližně 4,5 miliardy korun) a výzkumná firma, která vrak objevila, si může ponechat 80 procent hodnoty pokladu.

BBC píše, že loď potopila v roce 1941 německá ponorka. Nákladnímu plavidlu na cestě z Indie do Británie docházelo v bouři palivo, a proto se kapitán rozhodl zakotvit v Galwayi. V ten osudný okamžik ale bohatě naloženou loď spatřili nacisté a torpédovali ji. Potopení lodi přežil jediný námořník. V záchranném člunu se sice plavili tři, ale dva se nedokázali dostat na břeh a zahynuli.

Vrak, který byl objeven v létě, leží 460 kilometrů od irských břehů asi v hloubce 4 700 metrů. Teprve minulý týden se potvrdilo, že jde o loď SS Gairsoppa. Společnost Odyssey Marine nyní pracuje na vyzvednutí vraku, respektive stříbrného pokladu. Práce by měla začít příští rok na jaře.

Historici mají zato, že v lodi už nejsou žádné lidské ostatky, soudí dokonce, že se z ní před potopením podařilo uniknout většině posádky, ale trosečníci se se čluny nedokázali dostat k pevnině a zemřeli.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.