Ukrajina chce prodloužit splatnost dluhopisů, počítá s horší ekonomikou

Východní Ukrajina

Východní Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Ukrajina se rozhodla předložit věřitelům upravený návrh restrukturalizace svého dluhu. Uvedla to dnes ukrajinská ministryně financí Natalija Jarešková. Varovala, že pokud majitelé ukrajinských státních dluhopisů na tento návrh nepřistoupí, přestane jim Kyjev splácet peníze.

Ukrajina jedná se zahraničními věřiteli o restrukturalizaci dluhu v objemu 23 miliard dolarů (zhruba 550 miliard korun). Nový návrh, který by měli věřitelé obdržet ještě dnes, je založen na zhoršených vyhlídkách ukrajinské ekonomiky. Nadále počítá s odpisem části hodnoty ukrajinských dluhopisů a s prodloužením jejich splatnosti, napsala agentura Reuters.

Výbor největších soukromých věřitelů Ukrajiny, v jehož čele stojí investiční společnost Franklin Templeton, již dříve odmítl jakýkoli odpis hodnoty ukrajinských dluhopisů. Ukrajina však trvá na tom, že odpis je nezbytný pro splnění podmínek záchranného programu, v jehož rámci má od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších organizací získat celkem 40 miliard dolarů.

„Pokud věřitelé nevyužijí tuto poslední šanci k zahájení konstruktivních rozhovorů a dosažení dohody, nebudeme moci déle čekat a zavedeme moratorium na splácení (dluhů),“ uvedla Jarešková.

Vyčerpávající boj na Donbasu

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktů s proruskými separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Ukrajinský parlament již v květnu schválil zákon umožňující pozastavit splátky zahraničních dluhů.

Podle zdroje agentury Reuters potřebuje Ukrajina v rámci restrukturalizace dosáhnout snížení hodnoty dluhopisů o 40 procent. Kyjev je prý ale připraven zvážit mechanismus, který by ztráty věřitelů zmírnil v případě příznivějšího vývoje ukrajinské ekonomiky.

Graphical visualization of Ukraine GDP Growth Rate