Ukrajina chce v OSN prosadit vyslání vojsk na východ země

Ukrajinský voják Igor na hlídce ve Slov‘jansku, Doněcká oblast.

Ukrajinský voják Igor na hlídce ve Slov‘jansku, Doněcká oblast. Zdroj: Olof Jarlbro

Kyjev chce dosáhnout toho, aby se Rada bezpečnosti OSN zabývala možností vyslat mírové síly na východ Ukrajiny. Řekl to nový stálý zástupce Ukrajiny při OSN Volodymyr Jelčenko zpravodajskému serveru Apostrof v souvislosti s tím, že Ukrajina se 1. ledna stala nestálým členem RB OSN.

„Máme určitý plán a víme, co budeme dělat v první řadě. Tak či onak to bude spojeno se situací v Donbasu. A zejména v kontextu s možným rozmístěním mírových sil na východě Ukrajiny. Jak víte, zatím tuto iniciativu blokuje Rusko. Ale budeme se snažit najít způsoby, jak tento problém vyřešit,“ řekl velvyslanec.

Jelčenko nicméně připustil, že jde o dlouhý proces a jednání o něm ještě nezačala. „Dokonce i když se nám podaří získat souhlas s projednáním této otázky v Radě bezpečnosti, budeme muset ujít ještě dlouhou cestu,“ poznamenal.

„Od zahájení rozhovorů do rozmístění mírových sil, jak ukazuje praxe OSN, uplynou měsíce. Takže tento proces bude dlouhý. Nejprve je nutné alespoň zahájit proces vyjednávání o této otázce v rámci OSN,“ dodal Jelčenko.

Kolem doněckého letiště padaly granáty

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny propukl předloni na jaře kvůli rebelii proruských separatistů. Následoval po ruské anexi Krymského poloostrova a doposud si vyžádal na devět tisíc lidských životů. Navzdory několikerému příměří nadále dochází k ozbrojeným incidentům.

Tiskové středisko protipovstalecké operace ukrajinských vládních sil sdělilo, že proruští vzbouřenci v uplynulých 24 hodinách ostřelovali armádní pozice například u města Šyrokyno a ve městě Avdijivka. Provokace prý pokračují i dnes.

Povstalci na druhé straně obviňují vládní jednotky mimo jiné z toho, že dnes ráno a dopoledne ostřelovaly oblast kolem doněckého letiště. Palba vedená prý minomety ráže 82 milimetrů a granátomety začala v sedm hodin a trvala dvě hodiny.

Reportáž: Ukrajina je od Donbasu daleko, Rusům tu říkají Moskalové