Ukrajina si posvítí na bohaté politiky. Prověří jim majetky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Ukrajina napjatá situace
Ukrajina, volby
Juščenko, Ukrajina
Rusko, Ukrajina
6
Fotogalerie

Ukrajinská justice bude prošetřovat politiky a státní úředníky, kteří přiznají majetek v hodnotě vyšší než sto tisíc dolarů. Oznámil to v Kyjevě generální prokurátor Jurij Lucenko. V případě podvodů podle něj nebude váhat s žalobou, která může vést až k patnácti letům vězení.

Podle protikorupčního zákona, který byl součástí balíku reforem požadovaných Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, měli ukrajinští státní úředníci a osoby ve vysokých politických funkcí odevzdat majetkové přiznání do 1. listopadu. Podle kyjevských médií se zákon týká desítek tisíc osob.

Veřejně dostupné údaje o milionech dolarů v hotovosti, drahých hodinkách, luxusních autech, špercích a jachtách mnohé Ukrajince šokovaly. Průměrný měsíční plat je dnes na Ukrajině v přepočtu jen málo přes pět tisíc korun.

Podle Lucenka je databáze majetkových přiznání jen počátkem rozsáhlého protikorupčního tažení. Majetek vyšší než sto tisíc dolarů deklarovala polovina ukrajinských poslanců, jejichž přiznání bude nyní prokuratura prošetřovat, řekl prokurátor.

Stranou neponechá ani dary v hodnotě vyšší než deset tisíc dolarů. Prověřování původu jmění se týká i Lucenkovy manželky, která přiznala majetek v hodnotě 280 tisíc dolarů