Ukrajinská armáda vyhlásila na Donbasu jednostranné příměří

Ukrajinský voják Igor na hlídce ve Slov‘jansku, Doněcká oblast.

Ukrajinský voják Igor na hlídce ve Slov‘jansku, Doněcká oblast. Zdroj: Olof Jarlbro

Ukrajinské jednotky operující v oblasti Donbasu vyhlásily jednostranné příměří. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil zástupce ukrajinské armády Borys Kremeneckyj. Armáda nebude reagovat na "provokační palbu" ze strany separatistů, vojáci budou střílet jen v případě ohrožení života, řekl ukrajinský generál.

Rozkaz k jednostrannému zastavení palby, platný od půlnoci, vydal podle ukrajinských médií náčelník generálního štábu Viktor Muženko. Podle Kremeneckého se tak stalo přesto, že povstalci neustávají v ostřelování armádních pozic a snaží se vyprovokovat ukrajinské jednotky k zahájení palby v rozporu s platnými mírovými dohodami.

Od počátku bojů loni v dubnu bylo na Donbasu vyhlášeno příměří už třikrát. Naposledy v září se obě znepřátelené strany zavázaly ke klidu zbraní, který ale žádná z nich úplně nedodržovala. V posledních několika týdnech palba na linii příměří prakticky neustává, i když je vedena většinou z lehkých a ručních zbraní. Hlášeni jsou i mrtví a ranění.

Generál Kremeneckyj novinářům sdělil, že ukrajinské velení požádalo misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby s rozhodnutím o klidu zbraní seznámila separatisty v Doněcké a Luhanské oblasti. Jejich reakce zatím není k dispozici.