Ukrajinský prezident žádá vyslání jednotek OSN na východ země

Prezident Oleksandr Turčynov a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Prezident Oleksandr Turčynov a generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zdroj: CTK

Ukrajina by spolu s OSN mohla provést v neklidných regionech na východě země "společnou mírovou operaci". Generálnímu tajemníkovi OSN Panovi Ki-munovi to navrhl úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Mise by měla potvrdit, že akce ukrajinské armády a policie namířené proti teroristům jsou oprávněné, citovala z prezidentových slov agentura Unian.

„Přivítáme, bude-li s vaší pomocí provedena společná protiteroristická operace na východě. Specialisté a pozorovatelé by tak mohli sami potvrdit legitimitu a oprávněnost našich akcí,“ řekl Turčynov.

Pan Ki-mun podle agentury Unian na žádost přímo nereagoval. Ocenil, že Kyjev podniká „oprávněné kroky nutné k urovnání celkové situace na Ukrajině a zejména na jihu a východě země“. Ukrajina může na OSN jako na svého partnera „plně spoléhat,“ řekl generální tajemník.

Situace v Doněcké a Luhanské oblasti podle Turčynova přesně kopíruje krymský scénář. Rusko podle prezidenta vysílá na východ Ukrajiny speciální jednotky, které s použitím zbraní obsazují administrativní budovy a ohrožují životy „statisíců Ukrajinců“. Na rozdíl od Krymu ovšem většina obyvatel východních regionů separatisty nepodporuje, upozornil prezident.