Ukrajinští separatisté jdou do voleb, vedou je Janukovyčovi blízcí

Vůdce ukrajinského Opozičního bloku Jurij Bojko (vlevo) se šéfem Gazpromu Alexejem Millerem

Vůdce ukrajinského Opozičního bloku Jurij Bojko (vlevo) se šéfem Gazpromu Alexejem Millerem Zdroj: Government.ru, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Proruská ukrajinská opozice vytvořila nové volební seskupení, které půjde za tři týdny do mimořádných voleb pod názvem Opoziční blok. Novou proruskou koalici vedou bývalí členové donedávna vládnoucí Strany regionů, která na protest proti válce na východě země v parlamentních volbách vlastní kandidáty nepostaví. V předvolebních průzkumech preferencí se Opoziční blok zatím neobjevil.

Jedničkou na kandidátce Opozičního bloku je podle ruské agentury TASS Jurij Bojko, bývalý vicepremiér ve vládě prezidenta Viktora Janukovyče, svrženého převratem letos v únoru.

Mezi kandidáty jsou bývalí ukrajinští ministři, exšéf Janukovyčovy kanceláře Serhij Lovočkin nebo Nestor Šufryč, proruský politik nedávno brutálně napadený nacionalisty z Pravého sektoru v Oděse.

Do předvolební kampaně blok vstoupil prohlášením k lustračnímu zákonu, který ukrajinský parlament schválil v polovině září. Vedení Opozičního bloku žádá, aby lustrace byla zahájena prověrkou premiéra Arsenije Jaceňuka a šéfa parlamentu Oleksandra Turčynova.

„Když Jaceňuk nastoupil do funkce, byl kurz národní měny osm hřiven za dolar, nyní je to 15 hřiven. Okradl miliony Ukrajinců a rozpoutal válku, v níž zahynuly tisíce lidí,“ uvádí se v prohlášení.