Ultimátum pro nigerijskou armádu: do tří měsíců musí zničit Boko Haram

Vojenské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram

Vojenské jednotky vyrážejí do boje proti Boko Haram Zdroj: ctk

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari dal armádě tři měsíce na to, aby zlikvidovala radikální skupinu Boko Haram, která má od roku 2009 na svědomí životy asi 15 tisíc lidí. Působí nejen v Nigérii, ale i v okolních státech. V noci na dnešek v Kamerunu její lidé zavraždili šest lidí.

Boko Haram se hlásí k radikálům z organizace Islámský stát a v Nigérii bojuje šest let. Z domovů kvůli ní odešlo na 1,5 milionu lidí.

Buhari je v úřadu prezidenta od května a ve volební kampani mimo jiné slíbil, že se vypořádá s Boko Haram. Dnes před armádními veliteli řekl, že musejí shromáždit vojsko, spolupracovat se sousedními státy a koordinovaným postupem „do tří měsíců dospět ke kýženému cíli, tedy k likvidaci povstalců“.

V polovině července Buhari odvolal velitele pozemních sil, letectva i námořnictva a jejich nástupci dnes skládali přísahu. Boko Haram v minulých týdnech spáchala několik sebevražedných atentátů. Od Buhariho nástupu do funkce zemřelo v Nigérii při jejích útocích na 900 lidí. „Aktivity této skupiny a nerozvážných osob slepě ničí životy i majetek našich občanů a narušují život milionům Nigerijců,“ sdělil Buhari.

V poslední době se členové Boko Haram přesunuli do Kamerunu a v noci na dnešek napadli jednu z tamních vesnic

Nigérie se s Čadem, Kamerunem a Nigerem dohodla na sestavení společné jednotky, která bude proti Boko Haram bojovat. Má mít zhruba 8700 vojáků a měla by být nasazena v nejbližších dnech.

V poslední době se členové Boko Haram přesunuli do Kamerunu a v noci na dnešek napadli jednu z tamních vesnic. Šesti jejím obyvatelům podřízli hrdla. Armáda ale rychle poslala na místo své lidi, kteří 12 teroristů zabili. Plukovník kamerunské armády Didier Badjeck oznámil, že v boji byl zraněn jeden kamerunský voják, který svým zraněním později podlehl.

Kamerun má kvůli Boko Haram na hranici s Nigérií tisíce vojáků, ani tak ale nedokáže přeshraničním útokům zabránit. Minulý týden teroristé z jedné kamerunské vesnice na severu unesli 100 lidí a zabili tam osm osob.