Unesené Češky: Jsme v pořádku, ale náš život je v ohrožení

Na webu se objevilo video s Hanou Humpálovou (vlevo) a Antonií Chrásteckou (vpravo)

Na webu se objevilo video s Hanou Humpálovou (vlevo) a Antonií Chrásteckou (vpravo) Zdroj: ctk

Video se dvěma českými dívkami, které byly v březnu uneseny v Pákistánu, se objevilo na sociální síti Facebook. Na záběrech, pořízených údajně v polovině dubna, se ženy přimlouvají za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové vězněné v USA. V nahrávce unesené Češky tvrdí, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy.

Video se po půlnoci objevilo na facebookovém profilu, jehož autor vystupuje jako Orna Moshe. Ze záběrů o délce sto vteřin nelze určit prostředí, kde bylo video natočeno, ani potvrdit dobu jeho vzniku. Z textu, který jedna z unesených Češek předčítá anglicky z připraveného textu, není ani zřejmé, zda by propuštění Pákistánky mělo být podmínkou osvobození unesených českých dívek.

Siddíkíová získala v USA doktorát v oboru neurologie. Roku 2010 byla americkým soudem odsouzena k 86 letům vězení za útok na americké agenty a vojáky. Češky na snímku vyzývají své rodiny, českého prezidenta, všechen český lid a Evropskou unii, aby „všemožně ve spolupráci s únosci podpořili humanitární požadavek“ na propuštění Siddíkíové. Vyzývají rovněž mezinárodní společenství k úctě vůči právům muslimských žen včetně práva na svobodu vyznání.

„Nespravedlnost způsobená muslimským ženám nás dostala do této zlé situace a vyvolala vůči nám nepřátelství muslimů,“ říká na videu jedna z unesených dívek. „Jsme v dobrém zdravotním stavu, ale náš život je v nebezpečí,“ uvádí v klipu. Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová řekla, že Černínský palác se o videu dozvěděl z Blesku. „Prověřujeme to,“ uvedla k případu.

Češky, kterým je kolem 25 let, přijely v březnu do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň.

K činu se dosud veřejně nikdo nepřihlásil a únosci podle známých informací zatím nikoho nekontaktovali. Není jasné, zda se Češky nacházejí na pákistánském území, nebo je únosci odvlekli do Afghánistánu.

Ještě v březnu podnikl misi do Pákistánu náměstek českého ministra zahraničních věcí Vladimír Galuška, který v pákistánském hlavním městě odevzdal osobní dopis českého prezidenta Miloše Zemana. Galuška po návratu uvedl, že případem českých dívek se zabývá zvláštní vyšetřovací skupina. Pákistánští představitelé, s nimiž hovořil, doporučují trpělivost a mediální zdrženlivost.

O odsouzení Siddíkíové rozhodl v roce 2010 soud v New Yorku. V rozsudku se uvádí, že k verdiktu dospěla porota jednomyslně a na základě nezvratných důkazů. Už během svých studií v USA Siddíkíová podle soudu absolvovala výcvik v palbě ze střelných zbraní. V červenci 2008 ji pak zadrželi policisté na východě Afghánistánu a našli u ní usvědčující písemnosti, návody na výrobu bomb a poznámky o „útocích s množstvím obětí“. Při následném výslechu napadla Pákistánka několik amerických důstojníků, které se pokusila zabít.