Unijní velvyslanci už dostali návrhy protiruských sankcí

Zleva místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku.

Zleva místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, premiér Bohuslav Sobotka, ministr obrany Martin Stropnický a ministr životního prostředí Richard Brabec vystoupili 3. září v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády, která projednávala návrh nových sankcí Evropské unie vůči Rusku. Zdroj: CTK

Evropská komise již předala velvyslancům unijních zemí návrhy nových protiruských sankcí, členské země Evropské unie by o nich do pátku měly rozhodnout. Dnes to podle agentury DPA oznámily úřady EU.

Na zpřísnění dosavadních odvetných opatření se dohodli představitelé unijních států na svém summitu, který se uskutečnil minulý týden v sobotu v Bruselu. S některými aspekty dosavadní sankční politiky, která má Moskvu potrestat za její podíl na ukrajinské krizi, ale nesouhlasí český premiér Bohuslav Sobotka, který dnes dostal od vlády mandát návrhy připomínkovat.

Nové návrhy podle DPA zahrnují stejné oblasti jako sankce, které EU na Rusko uvalila již na konci července. Patří mezi ně například ztížení přístupu na finanční trhy Evropské unie či zákaz vývozu vybraného zbrojního vybavení a technologie. Všech 28 států unie by návrhy nyní mělo posoudit a nejpozději do pátku v této věci rozhodnout.

Podle diplomatů Evropská komise navrhla omezit přístup státních zbrojních a ropných společností na evropský finanční trh. O podrobnostech se ale nadále vedou jednání. Na pořadu je prý i zkomplikování přístupu ke službám evropských energetických společností a další exportní omezení pro zboží takzvaného dvojího určení, které může najít uplatnění v civilním i vojenském sektoru.

Právě otázku sankcí a zejména omezení pro zboží dvojího určení dnes řešila česká vláda, která Sobotkovi dala mandát, aby k návrhům "uplatnil připomínky". Chce tak ochránit český strojírenský export. Sobotka také řekl, že dnes má být od Evropské komise připraveno konkrétní paragrafované znění návrhu, takže vyjednávači již během čtvrtečního a pátečního jednání vznesou připomínky. Zda je Česko připraveno sankce vetovat, pokud unijní země nepřistoupí na jeho požadavky, ale Sobotka nesdělil. Ve čtvrtek se bude sankcemi zabývat také sněmovní výbor pro evropské záležitosti.