USA a Čína významně pokročily s obchodní dohodou, americké akcie jsou na rekordu

Prezident Trump na návštěvě Číny.

Prezident Trump na návštěvě Číny. Zdroj: Reuters

Prezident Trump na návštěvě Číny.
2
Fotogalerie

Spojené státy a Čína dosáhly pokroku v obchodních jednáních a jsou blízko dokončení první fáze obchodní dohody. Po telefonickém rozhovoru mezi nejvyššími vyjednavači obou zemí to oznámil Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Dvě největší ekonomiky světa spolu od loňského jara vedou obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalují cla. Index S&P 500 největších veřejně obchodovaných amerických firem se díky tomu dostal na historicky nejvyšší úroveň.

"Pokročili ve specifických otázkách a obě strany jsou blízko dokončení některých částí dohody," uvedl USTR. Dodal, že čínský vicepremiér Liou Che telefonicky hovořil o počáteční fázi dohody s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lightizerem a s ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Nyní budou jednání nepřetržitě pokračovat na úrovni náměstků a nejvyšší šéfové plánují v blízké budoucnosti další telefonický hovor, informovala agentura Reuters.

Na optimismus kolem čínsko-amerického jednání reagují akcie pozitivně. Například americký index S&P 500 překonal svá historická maxima, když se v pátek dostal na úroveň 3 027 bodů. Průmyslový index Dow Jones se zase přiblížil úrovni 27 tisícům bodů.

Washington se pomocí cel snaží Peking přímět ke změně obchodní politiky a ke snížení čínského přebytku v obchodování s USA. Obchodní válka má negativní dopad na světovou ekonomiku a na finančních trzích vyvolává obavy z globální hospodářské recese.

Na začátku října americký prezident Donald Trump oznámil, že obě strany učinily v jednání významný pokrok a že důležitá první fáze dohody bude dokončena v příštích třech týdnech. Dohoda by měla vyřešit některé zásadní otázky, včetně ochrany duševního vlastnictví a finančních služeb. Má také zahrnovat slib, že Čína koupí americké zemědělské produkty za 40 miliard až 50 miliard dolarů (922,7 miliardy až 1,2 bilionu korun).

Trumpova vláda také zatím pozastavila plánované zvýšení cel na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard dolarů. Cla měla vstoupit v platnost v polovině října. Zprávy naznačovaly, že Peking také chce, aby Spojené státy zrušily zvýšení cel naplánované na prosinec.

Zpravodajský server CNBC však upozornil, že navzdory Trumpovu optimismu ohledně dohody přetrvávají pochybnosti, zda jsou obě země vůbec schopny dohodu uzavřít. Čínská státní média varovala před přílišným optimismem, co se pokroku v jednání týče.

Ve středu americký senátor Marco Rubio CNBC řekl, že je velmi obtížné přimět Číňany k tomu, aby přiznali, že souhlasí s tím, co bylo oznámeno, že s tím souhlasili.