USA chtějí prohloubit spolupráci s Pákistánem v boji proti radikálům

John Kerry

John Kerry Zdroj: ctk

Spojené státy chtějí posílit svou bezpečnostní spolupráci s Pákistánem, aby pomohly Islámábádu v boji proti extremistům z fundamentalistického hnutí Taliban. Prohlásil to v Islámábádu americký ministr zahraničí John Kerry.

Šéf americké diplomacie zároveň ocenil operace pákistánské armády proti radikálům na severozápadě země. Rozsáhlá akce, kterou Islámábád zahájil v červnu po četných výzvách Washingtonu, má podle Kerryho „značné“ výsledky. Operace narušily činnost radikálů v kmenových oblastech na severozápadě a vedly k důležitým případům zabavení zbraní, sdělil šéf americké diplomacie. Práce ale ještě neskončila, uvedl také.

Šéf americké diplomacie, který na neohlášenou návštěvu Pákistánu dorazil v pondělí, dnes přitom upozornil na význam zaměřit se na všechny ozbrojené islamistické skupiny, tedy i na radikální klan Hakkání a islamistickou organizaci Laškare tajjaba, která bojuje za nezávislost indického Kašmíru.

Ozbrojenci Talibanu v reakci na armádní ofenzivu zaútočili v polovině prosince na školu v Péšávaru a zabili 150 jejích žáků a učitelů. Teroristický útok byl jedním z nejhorších, jaké násilím zmítaná země kdy zažila.