USA přišly o nevyšší rating. Fitch jej snížil na AA+ kvůli rostoucímu zadlužení

Americký prezident Joe Biden

Americký prezident Joe Biden Zdroj: ČTK / AP / Charles Krupa

Americká agentura Fitch v úterý snížila rating úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Zdůvodnila to očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády. Bílý dům se snížením ratingu vyjádřil silný nesouhlas.

Agentura ve zdůvodnění mimo jiné uvedla, že v USA v posledních 20 letech dochází k postupnému „zhoršování standardů správy věcí veřejných, včetně fiskálních a dluhových záležitostí“, a to bez ohledu na červnovou dohodu demokratů a republikánů týkající se dluhového stropu.

Fitch už v květnu zařadil rating dlouhodobých devizových závazků USA do režimu pozorování s možností jeho snížení, což tehdy zdůvodnil právě sporem o zvýšení dluhového stropu a hrozbou platební neschopnosti federální vlády.

Bílý dům tvrdí, že snížení ratingu odporuje realitě, protože prezidentu Joeovi Bidenovi se podařilo dosáhnout nejsilnějšího hospodářského zotavení ze všech velkých světových ekonomik. Ve druhém čtvrtletí ekonomika USA zrychlila růst na 2,4 procenta z dvouprocentního tempa v prvním čtvrtletí.

Americká ministryně financí Janet Yellenová také uvedla, že se snížením ratingu nesouhlasí a označila ho za „svévolné a založené na zastaralých údajích“.

Poprvé některá z velkých ratingových společností rating USA snížila v roce 2011. Kvůli dlouhým dohadům týkajícím se zvýšení dluhového stropu tehdy agentura Standard & Poor's odebrala Spojeným státům nejvyšší rating AAA a od té doby je hodnotí stupněm AA+.