USA prý špehovaly tři poslední prezidenty Francie

Francois Hollande

Francois Hollande Zdroj: ctk

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) špehovala minimálně v letech 2006 až 2012 tři poslední francouzské prezidenty, kterými byli Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy a François Hollande. S odvoláním na dokumenty portálu Wikileaks to uvedla francouzská média.

Dokumenty získané serverem byly vedeny jako přísně tajné. Obsahují především pět zpráv NSA o zachycených komunikacích francouzských politiků. Tyto informace byly určeny pro americké zpravodajské služby, uvedl například deník Libération.

Podle týdeníku L'Express Američané nešpehovali jen prezidenty, ale i francouzské ministry, vysoké úředníky, zákonodárce a diplomaty. Podle listu sledovali především jejich telefonickou komunikaci. Hollande svolal na středu dopoledne mimořádnou schůzku obranné rady státu, sdělil večer agentuře AFP zdroj z okolí prezidenta. „Obranná rada vyhodnotí povahu informací zveřejněných v tisku a přijme užitečné závěry,“ uvedl zdroj.

USA: Hollandeovy komunikace nesledujeme
Bílý dům ujistil, že nesleduje a nehodlá sledovat komunikace francouzského prezidenta Françoise Hollandea, uvedla agentura AFP. Washington tak reagoval na zprávy, podle kterých tajné služby USA špehovaly tři poslední francouzské prezidenty.

„Nezaměřujeme se a nebudeme se zaměřovat na komunikace prezidenta Hollandea,“ řekl AFP mluvčí americké národní bezpečnostní rady NSC Ned Price. Neupřesnil ale, zda se podobné operace neuskutečnily v minulosti, poznamenala agentura.

Už dříve vyšlo podobně najevo, že NSA prý sledovala komunikace německých představitelů včetně kancléřky Angely Merkelové. Informace o těchto tajných monitorovacích programech USA postupně zveřejňuje v posledních letech bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden.

Zemřel francouzský exprezident Jaques Chirac (†86). Roky ho trápily zdravotní potíže >>>

Na základě odhalení prezident Barack Obama slíbil zreformovat NSA. Americký Senát začátkem měsíce po bouřlivé debatě schválil zákon, který omezuje hromadný sběr dat o telefonní komunikaci tajnými službami. Data budou nově namísto NSA shromažďovat a uchovávat telekomunikační firmy a NSA do nich bude moci nahlížet jen se svolením soudu.