USA uvolňují blokádu: povolily dovoz od soukromých firem na Kubě

Kuba

Kuba Zdroj: ctk/AP

Spojené státy výrazně uvolnily omezení na dovoz řady výrobků a služeb z Kuby, s níž se po dlouhých desetiletích nepřátelství pokoušejí postupně normalizovat vztahy. Američané budou moci kupovat produkty soukromých kubánských firem vyjma několika zakázaných odvětví, k nimž patří potraviny, zbraně či automobily. Jde o dosud nejzásadnější úpravu americké obchodní blokády Kuby, která je tamnímu režimu trnem v oku již přes půl století.

Americké ministerstvo zahraničí publikovalo seznam toho, co bude možné z Kuby nově dovážet. Půjde o veškeré výrobky či služby soukromých kubánských společností vyjma potravin a zemědělských výrobků, alkoholu, tabáku, chemikálií, některých kovů, textilu, strojů a jejich součástí, aut, zbraní a munice.

Kubánská vlády v minulých letech povolila na ostrově soukromé podnikání v desítkách oborů, řada z nich se však týká výslovně lokálních služeb, takže kubánský vývoz do USA patrně nenabude nijak velkých rozměrů.

Série vstřícných opatření

Páteční krok ministerstva zahraničí je další ze série vstřícných opatření vůči Kubě, s nimiž Washington přišel po historickém prosincovém oznámení prezidentů Baracka Obamy a Raúla Castra, kteří zahájili sbližování svých zemí.

Skupina amerických senátorů tento týden oznámila, že předloží návrh zákona rušícího obchodní embargo přijaté vůči Kubě po tamním komunistickém puči začátkem 60. let.

Ke zrušení embarga vyzval Kongres Obama, řada republikánů je však proti a nejprve trvá na zásadních změnách směrem k demokracii na Kubě. Tamní režim k nim však dosud vůli neukázal.