USA už nevyšetřují Česko kvůli plánované digitální dani. Zemím, které ji zavedly, hrozí sankce

USA už nevyšetřují Česko kvůli plánovanému zavedení digitální daně, která by nejvíce dolehla na technologické obry typu Google, Amazon, Facebook a Apple.

USA už nevyšetřují Česko kvůli plánovanému zavedení digitální daně, která by nejvíce dolehla na technologické obry typu Google, Amazon, Facebook a Apple. Zdroj: Profimedia

Spojené státy ukončily vyšetřování České republiky, které zahájily loni v červnu kvůli plánům na zavedení daně z digitálních služeb. Vyšetřování skončilo také v případě Evropské unie, Brazílie a Indonésie. Napsala to s odvoláním na americkou obchodní zmocněnkyni Katherine Taiovou agentura Reuters. Daň, která by dolehla na technologické obry jako je Google, Amazon, Facebook a Apple, je podle USA diskriminační. Zemím, které ji zavedly, tak hrozí odvetnými sankcemi.

Důvodem ukončení vyšetřování je skutečnost, že tyto jurisdikce zatím k dříve plánovanému zavedení daně nepřikročily. Pokud se situace změní, může úřad obchodní zmocněnkyně zahájit nové vyšetřování.

Taiová rovněž oznámila, že její úřad pokračuje ve vyšetřování Rakouska, Británie, Itálie, Španělska, Turecka a Indie, kterým tak hrozí odvetná cla. Upozornila nicméně, že USA se nadále snaží vyřešit své obavy ohledně digitální daně prostřednictvím mezinárodních rozhovorů.

USA zahájily vyšetřování v rámci paragrafu 301 amerického obchodního zákona z roku 1974, který dává prezidentovi možnost podniknout veškerá vhodná opatření, včetně odplaty, aby dosáhl zrušení jakéhokoliv činu, politiky nebo praktiky zahraniční vlády, které porušují mezinárodní obchodní dohody nebo jsou neodůvodněné, nesmyslné nebo diskriminační a jsou zátěží nebo omezením pro americký obchod.

Česká republika plánovala sedmiprocentní digitální daň, která by se vztahovala na internetové firmy v ČR s globálním obratem nad 750 milionů eur (téměř 20 miliard korun), které budou mít v tuzemsku roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Poslanecká sněmovna však tento plán ještě neschválila.