USA varují před cestou do Egypta. Vyhněte se veřejným akcím, radí Češi

Protesty proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu zasáhly celý Egypt

Protesty proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu zasáhly celý Egypt Zdroj: ctk/ap

Spojené státy v pátek varovaly své občany před cestami do Egypta, kde byli ten den při násilnostech zabiti dva lidé včetně Američana. Americký prezident Barack Obama vyzval stoupence i odpůrce egyptského prezidenta, aby spolu začali jednat a skoncovali s násilím. Oba tábory dnes pokračují v protestu formou poklidných shromáždění a připravují se na ohlášenou velkou nedělní demonstraci svolanou opozicí. České ministerstvo zahraničí doporučuje se v Egyptě zcela vyhýbat veřejným shromážděním.

Obama dnes na tiskové konferenci v Jihoafrické republice řekl, že USA situaci v Egyptě sledují a že kladou důraz na zajištění bezpečnosti na svých misích. Zdůraznil, že USA prosazují svobodu slova i shromaždování, a vyzval obě strany, aby se vyvarovaly násilí. Armáda a policie by podle něj měly zachovat odstup. Upozornil také, že nestabilita Egypta by mohla ovlivnit celou oblast.

Washington v pátek povolil části svého diplomatického personálu v Egyptě a jejich rodinným příslušníkům opustit tuto zemi. Zaměstnanci americké vlády v Egyptě ani jejich příbuzní nemusí v tuto chvíli ministerstvo uposlechnout. Podle činitelů by ale Washington mohl rodinám diplomatických pracovníky nařídit odjet ze země, pokud se tam situace zhorší. Američané mají do Egypta cestovat pouze v nezbytných případech.

České ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat do severní části Sinajského poloostrova včetně turistického letoviska Taba a v jižní části Sinaje doporučuje zvážit jakékoliv cesty mimo letoviska. „Nedoporučujeme též zdržovat se na těch veřejných místech, která jsou v současné době hojně využívána ke shromážděním,“ uvedl úřad už v úterý na svém webu.

V Egyptě v pátek demonstrovaly desetitisíce stoupenců i odpůrců zdejšího islamistického prezidenta Muhammada Mursího. V Alexandrii, která je druhým největším městem v zemi, byli při střetech obou táborů podle egyptských bezpečnostních činitelů a zdravotníků zabiti dva lidé a dalších nejméně 85 lidí utrpělo zranění.

Jednou z obětí je jednadvacetiletý americký student z Chevy Chase v Marylandu Andrew Pochter. Byl pobodán na hrudi a na svá zranění zemřel. Přijel prý do Egypta učit v létě angličtinu a sám se chtěl zdokonalit v arabštině.

Není jasné, proč byl na demonstraci, ale je jisté, že měl u sebe malý fotoaparát. Dle prohlášení jeho rodiny zveřejněném na Facebooku se o Blízký východ hluboce zajímal a měl v plánu tam i žít a pracovat. Na jaře chtěl začít studovat v Jordánsku, v minulosti byl nějaký čas v Maroku. Jeho kolegové oznámili, že byl v Alexandrii v rámci činnosti americké nevládní organizace AMIDEAST, která zajišťuje výuku a rozvojové programy. Pochterovu smrt potvrdilo ministerstvo zahraničí, podle jehož prohlášení přišel mladý muž o život, když fotil střety mezi Mursího stoupenci a odpůrci.

V pátek zahynul v Egyptě ještě třetí člověk. Byl to muž, který přišel o život při explozi v Port Saídu v ústí Suezského kanálu. Podle policie byla příčina výbuchu nejasná. Demonstranti ale v domnění, že šlo o bombu, zaútočili na místní kancelář islamistické strany. V neděli, kdy uplyne rok od nástupu zvoleného prezidenta Mursího do úřadu, se v zemi očekávají další velké demonstrace.