USA zrušily ekonomické sankce proti Barmě. Země prý dělá velké pokroky

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: ctk/AP

Americký prezident Barack Obama oficiálně oznámil zrušení ekonomických sankcí Spojených států vůči Barmě, která podle něj dosáhla výrazných pokroků při prosazování demokracie. Obama poukázal například na vznik demokraticky zvolené civilní vlády, na propuštění řady politických vězňů a na zlepšení situace v oblasti lidských práv a základních svobod.

Obama brzké zrušení sankcí avizoval již v polovině minulého měsíce po setkání s barmskou ministryní zahraničí Do Aun Schan Su Ťij. Uvedl tehdy, že demokratický proces v Barmě sice nebyl dokončen, ale je na dobré cestě. Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla v září na první návštěvě USA od loňského vítězství své Národní ligy pro demokracii (NLD) v parlamentních volbách.

Barma nastoupila proces politické transformace v roce 2011, kdy byla rozpuštěna vojenská junta, jež vládla přes padesát let a kvůli níž se země dostala do mezinárodní izolace.

Organizace pro lidská práva se minulý měsíc vyslovily proti zrušení sankcí. V Barmě jsou podle nich stále porušována práva menšin, například muslimských Rohingů.