Úsvit přímé demokracie po německu. Bývalé vedení Pegidy má nové hnutí

Demonstrace Pegidy v Drážďanech.

Demonstrace Pegidy v Drážďanech. Zdroj: ctk

Bývalí členové vedení Pegidy založili nové hnutí Přímá demokracie pro Evropu (DDfE), které se chce politicky profilovat jako pravicová alternativa ke Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Zároveň svolali první demonstraci DDfE na nedělní odpoledne.

„Budeme občanské konzervativní hnutí a chceme být napravo od CDU,“ řekla bývalá mluvčí Pegidy Kathrin Oertelová. Hnutí se podle ní chce zaměřit na posilování prvků přímé demokracie v Německu a chce se vyjadřovat zejména k problematice přistěhovalecké a azylové politiky země.

Oertelová zároveň zdůraznila, že nové hnutí se nepovažuje za konkurenci vůči Pegidě (Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu), která pořádá od října v Drážďanech pravidelné pondělní demonstrace proti údajnému posilování vlivu islámu v Německu a jejíž místní odbočky působí i v dalších městech. I proto se podle Oertelové o den přesouvá původně plánovaná první demonstrace DDfE z 9. února na neděli, aby shromáždění nenarušilo očekávaný pochod Pegidy.

Nesoulad v Lipsku

Z vedení Pegidy minulý týden odešlo pět z 12 členů. Oertelová řekla, že je k odchodu vedly spory se spoluzakladatelem hnutí Lutzem Bachmannem, který vyvolal pobouření svou fotografií na Facebooku, na níž byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler.

Podle Oertelové se navíc nynější členové DDfE chtěli distancovat od lipské odbočky Pegidy, v níž se podle německého tisku ve velké míře angažují členové krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD).

Místní odbočky hnutí Pegida pořádají i dnes večer v několika německých městech protiislámské demonstrace. Zároveň jsou svolána i shromáždění za otevřenou společnost, jejichž účastníci v minulosti mimo Drážďany početně převažovali nad příznivci Pegidy.

Náš člověk v Berlíně: Rozhněvaný nemladý muž