Útočník z bavorského Ansbachu měl být vyhoštěn do Bulharska

Útok v Ansbachu

Útok v Ansbachu Zdroj: ctk/ap

Syřanovi, který se odpálil v neděli pozdě večer v bavorském Ansbachu a zranil 12 lidí, hrozila deportace do Bulharska. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení mluvčího německého ministerstva vnitra. Syřané nemohou být vyhoštěni přímo do Sýrie kvůli situaci, která v zemi zmítané občanskou válkou panuje.

Jak mluvčí Tobias Plate dodal, „v tuto chvíli nedokáže říci, proč k deportaci“ sedmadvacetiletého odmítnutého žadatele o azyl nedošlo. Syřan, který při útoku zahynul, dostal celkem dva příkazy k vyhoštění. Druhý mu byl doručen letos 13. července, předchozí příkaz byl vydán 22. prosince roku 2014. Podle mluvčího měl být muž deportován do Bulharska, protože právě v této balkánské zemi poprvé požádal o azyl.

Muž se odpálil v neděli kolem 22:00 SELČ v historickém centru čtyřicetitisícového města, které leží západně od Norimberka. Krátce předtím se podle svědků neúspěšně zkoušel dostat na hudební festival Ansbach Open. Když se mu to nepovedlo, vyvolal explozi nedaleko vstupu na festival. Výbušninu měl v batohu a podle ministra se snažil napáchat co největší škody, neboť k ní přidal mnoho ostrých kovových částí.