Útočník zabil u Paříže policistu a jeho partnerku, hlásil se k IS

Místo útoku na francouzského policistu

Místo útoku na francouzského policistu Zdroj: profimedia.cz

Francouzská policie krátce před pondělní půlnocí zabila muže, který ubodal ve městě Magnanville západně od Paříže policistu a následně se zabarikádoval v domě své oběti s jeho manželkou a tříletým synem. Ženu našli policisté po zneškodnění pachatele mrtvou, chlapce se podařilo zachránit, informovala dnes agentura AFP. Před smrtí se útočník přihlásil k teroristické organizaci Islámský stát.

Smrt tří lidí při incidentu v městečku s šesti tisíci obyvateli v departementu Yvelines západně od francouzské metropole potvrdil dnes mluvčí ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. Prezident François Hollande již přislíbil, že budou okolnosti „ohavného činu“ důkladně prošetřeny. Na 7:45 středoevropského času svolal do Elysejského paláce krizové jednání. Případem se začala zabývat protiteroristická jednotka.

Pachatel zaútočil na zástupce policejního ředitele města Les Mureaux v pondělí kolem 20:30 středoevropského času před jeho domem v městečku Magnanville. Podle listu Le Parisien ho devětkrát bodl do břicha a následně se zabarikádoval v jeho domě, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka a tříleté dítě.

Útočník se během krátkého vyjednávání s policií přihlásil podle zdroje agentury AFP k teroristické organizaci Islámský stát (IS), která působí v Sýrii a Iráku a v poslední době si připsala řadu teroristických útoků v Evropě i USA. Podle některých svědků muž při útoku na policistu křičel Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký).

Za „bojovníka Islámského státu“ útočníka posléze označila i agentura Amak, která je napojena na IS. Samotná islamistická organizace ale zatím žádné prohlášení k útoku nevydala.

Zásahová jednotka na dům s rukojmími zaútočila údajně v okamžiku, kdy útočník na twitteru napsal, že ženu zabil. Po zastřelení útočníka policisté skutečně v domě objevili tělo mrtvé ženy. Okolnosti její smrti ale zůstávají nejasné. Tříleté dítě mrtvého páru se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když ve značném šoku.

Totožnost násilníka úřady zatím nezveřejnily a nejasný zůstává i motiv jeho činu. Podle listu Le Parisien je muž sousedem zavražděného policisty. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve v prohlášení potvrdil, že zavražděný 42letý muž byl policistou a pro ministerstvo vnitra pracovala i jeho partnerka.

Francie se v minulém roce stala terčem dvou velkých teroristických útoků, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát. V lednu zaútočili islamisté na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na košer lahůdkářství na pařížském předměstí. Zabili 17 lidí. V listopadu při koordinovaných atentátech zahynulo ve francouzské metropoli celkem 130 lidí. Ve Francii v pátek za přísných bezpečnostních opatření začalo fotbalové mistrovství Evropy.