Útok Hackerů na Sony: USA požádaly o pomoc Čínu

Sony čelí útokům hackerům.

Sony čelí útokům hackerům. Zdroj: e15

Spojené státy požádaly Čínu o pomoc v případu hackerského útoku na počítačové servery filmové společnosti Sony Pictures. S odvoláním na nejmenovaného představitele administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy o tom informovala agentura AP. Washington je přesvědčen, že za akcí stojí Severní Korea, ta ale veškerá obvinění odmítá.

USA a Čína, která je považována za nejvýznamnějšího spojence KLDR, si údajně vyměňují informace o útoku. Peking prý souhlasí se stanoviskem Washingtonu, že hackerské útoky porušují normy vhodného chování v kybernetickém prostoru.

Obama, který je od pátku na dvoutýdenní dovolené na Havaji, v současné době zvažuje reakci na útok. Na páteční výzvu USA k mezinárodnímu boji proti kybernetické kriminalitě již zareagovaly Jižní Korea s Japonskem, obě země přislíbily spolupráci.

Zapojení Číny by mohlo přinést komplikace, neboť Peking má na KLDR značný vliv, zároveň ale Obama v minulosti také několikrát Čínu obvinil z hackerských útoku.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek oficiálně obvinil Severní Koreu z útoku na počítačové servery společnosti Sony Pictures. Hackeři mezitím oznámili, že ukradená data zůstanou v bezpečí, pokud firma setrvá u rozhodnutí nedat do kin film The Interview. Snímek o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una se studio rozhodlo neuvést do kin kvůli bezpečnostním obavám provozovatelů. Kritici tohoto kroku tvrdí, že Sony Pictures ustoupila výhrůžkám.